Откриха официално реновираната жп гара на Стара Загора

На 21 ноември, на тържествена церемония беше официално открита напълно обновената железопътна гара в Стара Загора.

Обновяването започна през юли 2020 година и е част от проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“, който се осъществява с финансиране от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Стойността на проекта е близо 10 млн. лева.

Гаровият комплекс е изцяло реновиран, извършен е основен ремонт на приемното здание, пространството около гарата, подлезите и перонните покрития. По време на проекта инсталациите и системите са осъвременени, повишена е енергийната ефективност на сградата с цел да се създадат комфортни условия за гражданите. Гарата вече разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

„Много е важно да отбележим, че железопътният транспорт има огромен потенциал в Европа, в България и в света и ние трябва да го използваме на всяка цена, за да постигнем едно модерно, качествено и ефективно обслужване на всички пътници в България“, заяви по време на откриването министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той посочи, че „ние трябва да направим всичко възможно да използваме този потенциал както и да вложим всички усилия този транспорт да стане приоритет и да стане транспорт номер едно в България“.

Гвоздейков припомни, че Стара Загора се намира на важен кръстопът, който обслужва коридорите север-юг и изток-запад. „Голямата цел е да развиваме железопътния транспорт с най-бързи темпове и да вложим всички усилия той да не изглежда по начина, по който го заварих“, допълни транспортният министър. Министър Гвоздейков изрази надежда увеличението на пътниците, които ще бъдат обслужвани на старозагорската жп гара до 2026 година, да достигне до един млн. души на година. Миналата година през гарата са преминали 400 хил. пътници.

Заместник-кметът на община Стара Загора, Радостин Танев приветства присъстващите с „Добре дошли в най-зеления град в България - Стара Загора“. По неговите думи „Стара Загора има един от най-екологичните обществени транспорти в страната. С този гаров комплекс ние продължаваме да изпълняваме нашата цел градът ни да бъде все по-добро и по-добро място за живеене“, допълни Танев. Той припомни, че преди няколко години бе изцяло обновена и Станционната градина, която се намира в непосредствена близост до жп гарата. „По този начин даваме изцяло нова визия на този вход на Стара Загора“, подчерта заместник-кметът.

„Днес отбелязваме важен резултат от усърдната работа и от сътрудничеството между нас, Европейската комисия, управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, екипите на Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), изпълнителите и консултанта. Благодарение на тях този проект се превърна в реалност. Проектът включваше цялостен архитектурен ремонт на приемната сграда, пешеходен подлез и перонни покрития. Допълнително бяха извършени конструктивни укрепвания и саниране. Чакалнята претърпя цялостна функционална реконструкция за по-добро обслужване и комфорт на пътниците“, каза инж. Мария Генова, генерален директор на НКЖИ.

 

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Европейски структурни и инвестиционни фондове, работещи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз.