Успешен завършек за проектът за интелигентни технологии в ТУ-Габрово

С заключителна пресконференция и информационен ден в Технически университет – Габрово (ТУ-Габрово) бе завършен успешно проектът BG05M2OP001-1.002-0023 "Център за компетентност Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии". Този проект беше финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз.

Проектът обхваща периода от 30.03.2018 г. до 30.11.2023 г. и включваше сътрудничеството на ТУ-Габрово, ТУ-Варна, ТУ-София, филиал Пловдив, СУ „Св. Климент Охридски“ и три института на БАН. Те създадоха Център за компетентност, фокусиран върху интелигентни мехатронни системи и енергоспестяващи технологии.

Проектът доведе до модернизация на сградния фонд на партньорските организации и създаде нова научноизследователска инфраструктура на стойност 4 516 781 лв. Създадени бяха 33 високоспециализирани лаборатории и научноизследователски комплекси, оборудвани с модерна техника.

В Центъра за компетентност бяха назначени 120 нови изследователи, които публикуваха 245 статии в реферирани списания, от които 98 с импакт фактор. Проектът генерира и 27 договора за приложни изследвания с бизнес организации, както и 5 заявки за патенти и 2 за полезни модели.

Създадената инфраструктура се използва за обучението на студенти и докторанти, подкрепяйки тяхното развитие в областта на научните и развойни дейности. Проектът допринесе и за утвърждаването на университетите като източник на иновации.

Проф. Железаров подчерта, че вече се подготвя бизнес план за устойчивост, който ще бъде финансиран от Програма Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (2021-2027 г.). Центърът за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко-и енергоспестяващи системи и технологии“ е включен в процедура за директно предоставяне на безвъзмездни средства, като 75% от финансирането ще бъде за научни изследвания, а 25% - за модернизация на оборудването.

Създаването на модерна инфраструктура в ТУ-Габрово също така се очаква да допринесе за създаването на иновационна долина в гр. Габрово, поставяйки университета в центъра на научноизследователската и иновационната екосистема на страната. В подкрепа на това, международният научен форум УНИТЕХ, който се провежда в ТУ-Габрово, още веднъж привлече вниманието на учени от цял свят.

Проектът успешно постигна заложените индикатори, а партньорските организации докладваха над 97% изпълнение на бюджета, доказвайки, че университетите могат да бъдат катализатори на иновациите и развитието.