Деца от Бургас засаждат „нова гора“ по проект „РегиониЗаКлимат“

Възпитаници на бургаски училища и детски градини се включиха в инициативата на Община Бургас за подобряване средата за живеене и качеството на атмосферния въздух като засадиха „нова гора“ в комплекс „Меден рудник“. На избраното за залесяване пространство, намиращо се на ул. „Кооператор“, до блок № 91, бяха засадени 45 дръвчета, които ще са част от зелената система на града.

Дейностите по залесяването са реализирани по проект „РегиониЗаКлимат", финансиран по програма "Хоризонт Европа" 2021-2027, и имат за цел изграждане на социална, икономическа и екологична устойчивост.

Инициативата съдейства за справяне с предизвикателствата, резултат от климатичните промени. Изградената зелена инфраструктура ще допринесе за намаляване на замърсяването и създаване на по-благоприятна среда за живот за бургазлии. Възпитаването на хората чрез прилагане на иновативни социално ангажирани и движени от гражданското общество подходи, спомага за изграждането на по-устойчива европейска общност.

Дейно участие в събитието взеха г-жа Весна Балтина - зам.-кмет Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата, г-жа Галина Симеонова - ръководител на Управляващия орган на ОП „Околна среда“ и ПОС 2021-2027 г. и главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма Околна среда", г-жа Агнес Монфре - ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас