ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИ ПРОЦЕДУРА „АДАПТИРАНА РАБОТНА СРЕДА“

Превенция на "прегарянето" на работното място, психологическа подкрепа, "зелени" модели за организация на труда, ремонти на местата за отдих, спорт или хранене в предприятията - това са само част от дейностите, които ще се финансират по процедура "Адаптирана работна среда" по програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027 година. Бюджетът на процедурата е 100 млн. лв., а крайният срок за подаване на проектни предложения - 5 януари 2024 г. Условията за кандидатстване, допустимите участници, дейности и разходи по процедурата бяха представени днес по време на информационна среща на Областен информационен център – Благоевград.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лева. Големите предприятия задължително ще трябва да осигурят съфинансиране в размер на 20% от общата стойност на проекта, коментира по време на информационната среща експертът от ОИЦ – Благоевград Десислава Атанасова. За микро-, малки и средни предприятия такова изискване няма.

Освен това, кандидатите трябва да отговарят и на определени условия, като част от тях са свързани с изискванията за предоставяне на минимални помощи, а други - с това кандидатът да разполага с определен финансов и административен капацитет.

Дейностите, допустими за финансиране по процедурата, са няколко. Първата от тях е разработване и прилагане на "зелени" модели на труд, изготвянето на "зелени" карти за организация на работните процеси, както и обучения. Особеното тук е, че тази дейност е задължителна за изпълнение и трябва да е включена във всеки проект по процедурата. Нещо повече - проектните предложения, в които не е разписана задължителната дейност, ще бъдат отхвърлени.

Ще се финансират и дейности, свързани с превенция и профилактика на "бърнаут" на работното място, както и такива, насочени към психологическа подкрепа, свързана с ефектите от ковид пандемията върху менталното здраве.

Допустими дейности са и ремонтите (текущи или основни) и закупуването на оборудване за места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.

По мярката ще се финансира и закупуването на лични и колективни предпазни средства.

Допустими кандидати по процедура „Адаптирана работна среда“ са всички физически и юридически лица и техни обединения, които кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ. Основната ѝ цел е свързана с предоставяне на помощ на предприятията за посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяване на прехода към климатично неутрална икономика и променящи се модели на работа.

Проектните предложения се подават изцяло по електронен път чрез системата ИСУН 2020.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com