ОИЦ – Монтана отчете пред медиите реализираните дейности през годината

Работна среща с медиите за отчитане на проведените събития и реализираните дейности през 2023 г. проведе Областният информационен център в Монтана (ОИЦ – Монтана). Представени бяха и планираните мероприятия, както и актуалните процедури за кандидатстване.

            Традиционният годишен цикъл от информационни срещи в общините от областта е проведен в периода април – май. Пред представители на териториалните администрации, неправителствени организации и бизнеса, както и пред заинтересовани граждани, експертите са представили индикативните годишни работни програми за 2023 г. на програмите, финансирани от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021 – 2027 г.  На 11 и 12 юли в гр. Вършец е проведена информационно-дискусионна среща с експертите по управление на проекти от общините от областта, с цел представяне на успешни проекти и идентифициране на партньорства за разработване на концепции по новия интегриран териториален подход.

Над 100 са посетителите на Центъра до октомври 2023 г., толкова са и получените въпроси и дадените отговори.

            Отчетена бе и работата на Звеното за медиация, което от юли до септември е провело анкетно проучване сред заинтересованите страни и информационни срещи за новия териториален подход, с акцент върху разработване и подаване на концепции. В периода е отчетен интерес от страна на професионалните училища за разработване на концепции в областта на дуалното образование в партньорство с бизнеса, което следва да има положително влияние върху икономическото развитие на региона.

            Общата инициатива на мрежата от 27 областни информационни центъра през 2023 г. е свързана с Европейската година на уменията. В събитието в Монтана, проведено на 9 май – Деня на Европа, са се включили ученици от Клуб „Европа“ на ПМПГ „Св. Климент Охридски“, ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ и VII СУ „Йордан Радичков“ в Монтана, които са изготвили табло с необходимите за успешно професионално реализиране умения. 

            В оставащите дни до края на 2023 г. е планирана информационна среща в гр. Монтана с представители на бизнеса, на която ще бъдат представени две процедури – „Адаптирана работна среда“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) и „Внедряване на иновации в предприятията“ по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП).

            Във втората част на срещата се включиха и представители на Европейския информационен център „Европа директно – Враца, които очертаха основни позитиви и предизвикателства пред членството на България в Еврозоната, като поставиха акцент върху изпълнението на критериите и комуникационната стратегия на страната ни.