ОИЦ - СОФИЯ ПРОВЕДЕ ИНТЕРАКТИВНО СЪБИТИЕ ЗА ЗЕЛЕНИ ПОЛИТИКИ НА ЕС И ПРОГРАМИ ФИНАНСИРАЩИ ЕКОЛОГИЧНИ МЕРКИ

На 23 ноември 2023 г. в Учебно - лабораторен корпус, секция „Екология и опазване на околната среда“ на Лесотехническия университет екипът на Областен информационен център-София проведе интерактивно събитие на тема „ Зелени политики на ЕС и програми финансиращи екологични мерки“. Участие в инициативата взеха над 60 студенти от специалност „Екология и опазване на околната среда“.

Експертите на ОИЦ - София запознаха студентите с Европейския зелен пакт, чиято цел е ЕС да поеме по пътя към екологичен преход, като крайната цел е постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г. В него се подчертава необходимостта от цялостен и междусекторен подход, при който всички съответни области на политиката допринасят за крайната цел, свързана с климата. Зелените политики включват инициативи, които обхващат климата, околната среда, енергетиката, транспорта, промишлеността, селското стопанство и устойчивото финансиране, като всички те са тясно свързани помежду си.. Беше предоставена също информация и за актуални възможности за получаване на финансиране за кандидатстване по процедури за екологични мерки.

Интерактивното събитие бе организирано с любезното съдействие на Центъра за кариерно развитие на Лесотехнически университет в рамките на Кариерна борса „Устойчиво управление на биологичните ресурси“.

Участниците в кариерната борса се запознаха и с проекта HEI-ILSA 220194 INNOVATION LABORATORIES FOR CLIMATE ACTION, осъществен по програма Innovation Capacity Building for Higher Education EIT HEI Initiative на Европейският институт за иновации и технологии и е финансиран от ЕС, под егидата на Европейския институт за иновации и технологии.

Цел на проекта е : Заздравяване на човешкия капитал в климатичните иновации и предприемачеството за решаването на системни проблеми в икономиката.   

Лесотехническия университет е бенефициент по проекта съвместно с други седем научни и образователни организации от Финландия, Литва, Румъния и Украйна.

Проект „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, Договор за БФП  №BG05SFOP001-4.007-0024-C01