ТРАНСГРАНИЧНИЯТ РЕГИОН МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ – ПО-ЗАЩИТЕН ОТ НАВОДНЕНИЯ

Областна администрация Благоевград представи постигнатите резултати от изпълнението на проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“, който се финансира по Програма ИНТЕРРЕГ V-А Гърция – България 2014 – 2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие. По време на заключителна пресконференция областният управител Мария Димова изтъкна важността на проекта и подчерта, че изпълнението му е само началото на бъдещи инициативи, насочени към превенция на наводненията в трансграничния регион между Гърция и България.

Главната цел на проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“ е повишаване нивото на защита от наводнения в трансграничния регион Гърция – България и по-конкретно в райони с висок риск от наводнения в двата международни речни басейна – Струма и Марица.

С бюджет по проекта от 790 000 евро Областна администрация Благоевград е успяла да реализира инфраструктурни мерки за защита от наводнения в 12 високо рискови участъка на река Струма. Част от тях са изграждане и реконструиране на праг №2 и десен насипен праг №3 на реката, изграждане на защитни съоръжения срещу наводнения на 3 участъка на реката до град Симитли и 7 други по течението ѝ до град Петрич. Освен това е възстановена проводимостта на речното корито за високи води и е възстановен профилът му. Укрепени са диги, отстранени са наносни острови, укрепен е и брегът на реката в няколко компрометирани участъка.

„За нас няма нищо по-важно от това да съумеем да запазим живота, здравето, имуществото и препитанието на хората в трансграничния регион. Изпълнението на проекта ни предостави именно тази възможност – изграждане на защитни съоръжения, възстановяване на прагове и диги, укрепване и почистване на бреговете на най-рисковите участъци на реките“, коментира по време на заключителното събитие по проекта областният управител Мария Димова.

Водещ партньор по проекта е Област Централна Македония в Р Гърция, а партньори са Децентрализирана администрация на Македония – Тракия и Област Източна Македония и Тракия от гръцка страна и Областните администрации на Благоевград, Хасково, Смолян и Кърджали от българска.  Населението, което ще се възползва от изпълнените мерки за защита от наводнения е над 570 000 души.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com