По трансграничен проект ремонтират шест улици във Велико Търново

Със символична първа копка във Велико Търново бе даден старт на част от дейностите по проект „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път „TEN-T“ чрез общи мерки в трансграничния регион“, финансиран по програмата ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020 г.

На церемонията присъстваха зам.-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на Дирекция „Строителство и устройство на територията“ инж. Динко Кечев, Филип Маринов – управител на фирмата изпълнител „Пътни строежи – В. Търново“ и журналисти.

Стойността на проекта възлиза на 6 629 687 евро, от които 5 820 847 евро са за община В. Търново, като собственият принос е в размер на 1,9 млн. евро. Общата цел е подобряване свързаността през европейски коридори № 4, 7 и 9 в трансграничния регион на България и Румъния, чрез преодоляване неудобствата на невралгичните участъци от коридорите и техните кръстовища с държавни пътища и друга градска инфраструктура. Общата дължина на предвидените за рехабилитация пътни участъци е 6,097 км във Велико Търново и 0,514 км в Румъния.

Проектът предвижда цялостно преасфалтиране и обновяване на тротоарната настилка на шест улици в кварталите „Света гора“ и „Асенов“ в старата столица. Чрез една от улиците ще се направи и връзка с републиканския път III-514 до връзката с път I-5 Русе – В. Търново. Към момента се извършват дейностите по подмяна на ВиК мрежата по планираните за ремонт улици, като средствата в размер на над 5 млн. лв. и бяха отпуснати от държавния бюджет.

Отделно 6,3 млн. лв. са предвидени за заложени по проекта два нови моста над р. Янтра, които се изграждат със средства, осигурени чрез дългосрочен заем на Община Велико Търново. Двете съоръжения ще облекчат отвеждането на трафика към главен път Русе - Стара Загора и главен път София - Варна. Всеки от мостовете ще е с ширина на асфалтовата настилка 7 м. и ще разполага с пешеходна зона. Очаква се още в началото на следващата година двата моста да бъдат готови.

Срокът за изпълнението на заложените в проекта строително-монтажните дейности е удължен с една година и приключва през декември 2024 г. Изпълнението на проекта е забавено заради обективни обстоятелства и археологически находки разкрити при ремонта на ул. „Ксилифорска“ във Велико Търново.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt