Бъдещо сътрудничество обсъдиха екипите на ОИЦ – Габрово и Регионалния център за развитие на социалната икономика

Работна среща между екипите на Областния информационен център – Габрово и Регионалния център за развитие на социалната икономика се проведе на 30 ноември 2023 г. Домакин на срещата беше ОИЦ – Габрово. По време на събитието бяха обсъдени възможности за съвместни инициативи и бъдещо партньорство.

Регионалният център е част от мрежата от шест фокус-точки, които Министерство на труда и социалната политика разкри в страната. От 1 юни 2023 г. регионалните центрове в Габрово, Ловеч, Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград работят в подкрепа на социалните предприятия и за популяризиране на социалната и солидарната икономика. Дейността им се осъществява по проект П41 „Развитие на социалната икономика“, който се реализира от  Министерство на труда и социалната политика. Проектът е част от елемента „Следващо поколение ЕС“ (2021-2024 г.), от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Габровската фокус-точка представи работата си, свързана с проучване на нуждите на социалните предприятия от Северен централен район, в който влизат областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Целта на екипа е да запознае действащия бизнес с възможностите на социалното предприемачество и насърчителните мерки, с които държавата ще подпомогне работодателите. Сред другите им цели е да се насърчи модернизацията и дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия, да се повиши тяхната видимост и конкурентоспособност, както и да се подобри квалификацията на персонала. Предстои организирането на местни и регионални изложения, форуми и обучения, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България.

На срещата, управителят на ОИЦ - Габрово инж. Маринела Събева представи спецификата на дейността на центъра и сподели опита им в работата с малки и средни предприятия. Тя обясни как ОИЦ може да бъде полезен партньор в търсенето на възможности за европейско финансиране, както и в подпомагането на кандидатстването по различни програми. Като пример посочи очакваната процедура „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“ в размер на 22 млн. лв. по програма „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2021-2027 г.

Обединени от общата цел за устойчиво развитие на социалната икономика, ОИЦ-Габрово и Регионалният център ще работят за създаване на пълноценна инфраструктура за подкрепа на социалните предприятия в региона. Откриването на възможности за финансиране, предоставянето на необходима експертиза и създаването на образователни и обучителни програми са сред основните дейности, насочени към подобряване на конкурентоспособността и устойчивостта на социалните предприятия.