Ремонтирано и обновено по проект мултипрофилно спешно отделение в МБАЛ "Д-р Тота Венкова" гр. Габрово

ОИЦ - Габрово взе участие в събитие за откриване на ключов обект на системата за спешна медицинска помощ в областта. На официалната церемония по откриването на обекта, кметът на Габрово Таня Христова и председателят на Общински съвет - Габрово, Климент Кунев подчертаха важността на усилията за подобряване на услугите в областта на здравеопазването.

Събитието беше уважено от редица висши представители, сред които представители на Българската православна църква, народният представител Валери Митов, заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, зам.-областният управител Даниела Маринова, директорът на РЗИ Габрово д-р Николай Пенчоков, както и представители на Съвета на директорите на габровската болница.

Ремонтът и обзавеждането на отделението в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ станаха възможни благодарение на финансиране от Министерството на здравеопазването, по проект BG16RFOP001-4.001-0001-C01 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", в рамките на Приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Сътрудничеството с екипа на община Габрово беше от съществено значение при изграждането на подхода към отделението и подпомогна в реализацията на околната инфраструктура.

Мултипрофилното спешно отделение е от съществено значение за областта, като годишно обслужва около 18 000 пациенти. Директорът на МБАЛ, д-р Минко Михов, подчерта важността на отделението като първата структура, с която пациентите влизат в контакт, и отбеляза, че техните впечатления и удовлетворение са ключов фактор за оценката на цялостната дейност на болницата.

На церемонията заместник-министър проф. Илко Гетов подчерта, че Габровска област е първата в страната, в която проектът за подкрепа на спешната помощ е успешно реализиран на 100%. Той изрази пожелание за по-малко пациенти и по-голямо удовлетворение от работата на персонала.

След завършването на проекта условията за работа в отделението са променени коренно. Осигурен е модерен достъп на граждани и линейки на ЦСМП. Отделението разполага с достатъчно кабинети за прегледи, модерна шокова зала, зала за медицински триаж, помещения за кратковременен престой и наблюдение на пациенти, както и със съвременно обзавеждане и оборудване.

Церемонията беше заснета, а снимки от нея могат да бъдат разгледани тук.