Гражданите на област Видин с интерес към енергийната ефективност, подкрепата за бизнеса и земеделието

Над 110 души се включиха в откритите приемни на Областен информационен център-Видин проведени в края на месец ноември и началото на месец декември в единадесетте общини на областта. Това заяви днес, на среща с медиите, управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова, която направи подробно обобщение на зададените въпроси и проявения интерес към източниците на подкрепа от ЕС.

Най-много въпроси гражданите са отправили за възможностите за енергийна ефективност. Процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“ ЕТАП II е отворена за кандидатстване до 16 януари 2024 година и предвижда  мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, както по външните сградни ограждащи елементи, така и по системите за поддържане на микроклимата. Интерес е проявен и към възможността за изграждане в домакинствата на фотоволтаични системи до 10 kW и слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване, като предстои отваряне отново на покана за кандидатстване, след като приемът по първата покана приключи на 10 ноември. Предстои и нова покана за жителите на община Видин за подмяна на старите отоплителни уреди с нови, незамъсряващи околната среда.

Представителите  на бизнеса, посетили приемните на ОИЦ-Видин, са получили подробна информация за процедурите „Адаптирана работна среда“ по ПРЧР и „Внедряване на иновации в предприятията“ по ПКИП. Предоставена е информация и на земеделците, както и за предстоящата процедура по програма „Образование“ „Утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт“, по която са допустими широк кръг от бенефициенти – общини,  държавни, общински и частни детски градини и училища, юридически лица с нестопанска цел.

Мариела Савкова съобщи още, че по време на информационния цикъл са проведени срещи с кметове и представители на общинските администрации в Бойница, Белоградчик, Ново село и Кула, на които са представени Интегрираните териториални инвестиции и са обсъдени възможни партньорства и реализирането им чрез кандидатстване по предстоящата втора покана, за която се очаква отваряне през месец февруари 2024 година.

Експертът Цветомир Ценков информира медиите, че предстои отваряне в близко време на процедурата по ПРЧР към която през изминаващата година е имало най-висок интерес от гражданите: „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“. Целта й е осигуряване на нови работни места и устойчива заетост на лица в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работни места за хора с увреждания.

Със 100 милиона лева по „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“ ще се финансират проектите на работодатели за наемане на лица в неравностойно положение, включително и тези, които ще извършват своите работни задължения в условия на надомна работа – до 12 месеца, и за лица с трайни увреждания – до 24 месеца. Други дейности, който ще бъдат финансирани са подкрепа на работното място чрез ментор, съгласно индивидуалните нужди на новонаетите лица от целевата група за период до 6 месеца, както и осигуряване на транспорт от и до работното място, в случай че лицето работи в населено място различно от местоживеенето му. Ще може да се извърши и адаптиране на работното място за лица с трайни увреждания – СМР, оборудване и обзавеждане. Финансирането на одобрените проектни предложения по процедурата ще е 100 % безвъзмездно, като стойността на проектите трябва е в границите между 50 000 и 391 166 лева.

Предоставяне на възможности за устойчиви работни места на хората в неравностойно положение предвижда и процедура „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“, съобщи още Цветомир Ценков. Процедурата е предвидена за отваряне през първото тримесечие на следващата година и по нея се предвиждат дейности за създаване и развитие на социални предприятия, като ще се финансира и оборудване, обзавеждане и СМР в тях.

В края на срещата управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова направи обобщение на дейностите на центъра през 2022-2023 година, като част от четвъртия проект, по който функционира областният информационен център. Екипът на ОИЦ е провел общо 51 информационни събития в единадесетте общини от областта, като така информацията е достигнала до над 700 потенциални бенефициента. Проведени са и две срещи, като част от националните кампании на мрежата от информационни центрове, за запознаване на бенефициентите от област Видин с новите програми 2021-2027 г. и Интегрираните териториални инвестиции. Служителите на Областен информационен център-Видин са оказали експертно съдействие на над 1600 граждани, потърсили отговори на въпроси за европейското финансиране и развитие на проектната им идея.

Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление. Центърът функционира в рамките на проект на община Видин, финансиран от Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

За допълнителна информация:

Цветомир Ценков

Експерт „Комуникация, информация и логистика”

Тел: 0879 949 201

E-mail: ts.tsenkov@eufunds.bg

www.eufunds.bg