Посетителски център по рибарство и морско дело е новият културно-исторически атракцион на Поморие

Поморие се радва на интересен туристически обект, а именно новооткритият Посетителски център по рибарство и морско дело. Бившата водна кула в града бе изцяло реновирана и се превърна в красива морска атракция, както за жителите, така и за гостите на града. Дейностите по иновативния проект са финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програма „Морско дело и рибарство“ 2014-2020 и МИРГ „Поморие“.

В деня на откриването, бе изложено средно водолазно оборудване от 30-те години на миналия век, предоставено от СНЦ „Приятели на морето” – Бургас. А като част от постоянната експозиция в обекта е и автентична дървена лодка, която е дарение от именития треньор Георги Карталов. Също така са изложени древни артефакти, намерени в акваторията на Поморие, корабни модели, риболовни принадлежности и съоръжения с придружаваща информация за тях. Акцент в експозицията е интерактивното холограмно представяне на нощен риболов с аламани.

Пространството на посетителския център е разделено на три нива. На първия етаж посетителите могат да разгледат сектор „Античност и средновековие“, на втория етаж е представен „Османски период и ново време“, а третият етаж ни превежда през „Ново и най-ново време“.

При изпълнение на проекта за реконструкция на сградата са изградени панорамна площадка и технически зони, обособена е мултифункционална зала с интерактивни мултимедийни екрани за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града,  рибарството и мореплаването.

Намиращите се в близост до водната кула обекти, складове и гаражи, също са изцяло реконструирани и ще се превърнат в занаятчийски ателиета и работилници.

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.