ОИЦ-РУСЕ СЕ ВКЛЮЧИ С ПРЕЗЕНТАЦИЯ ВЪВ ФОРУМ НА БРТПП

Областният информационен център – Русе участва във форум на Българо-румънската търговско промишлена палата (БРТПП), част от нейн проект по програма „Еразъм+“ „EMPOWER -Инструменти за устойчивост на социалните предприятия“.  Там бе представена  презентация, посветена на възможностите за финансиране на бизнеса чрез програмите „Конкурентоспобност и иновации в предприятията“  (ПКИП) и „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) през настоящия програмен период.  

По първата програма управителят на центъра Диана Аврамова запозна аудиторията с допустимите кандидати и с останалите изисквания, на които проектите трябва да отговарят  по процедурите „Внедряване на иновации в предприятията“ и „Разработване на иновации в предприятията“.  За внедряване на иновации фирмите могат да кандидатстват до 31 януари 2024 г., а  отварянето на втората процедура се очаква в най-скоро време. Очакваме да бъде обявена за кандидатстване и една много чакана процедура по тази програма –  за подобряване на производствения капацитет на семейните фирми, на дружествата от творческите индустрии и на занаятите, съобщи още Диана Аврамова.  Според индикативната програма за 2024 г. на КИП през април ще бъде отворена възможност за „Защита на права по индустриална собственост  в предприятията“, а през ноември – „Въвеждане на технологии от индустрия 4.0“, чиято цел е насърчаване на дигитализацията на МСП .  

По РЧР  в момента е отворена процедура „Адаптирана работна среда“, по която бизнесът може да получи финансова помощ за прехода към климатично неутрална икономика, по-здравословни и безопасни условия на труд. Проектни предложения по нея могат да се подават до 5 януари 2024 г., уточни управителят на ОИЦ.  обърна посветен на възможностите за финансиране на бизнес проекти, вкл. на идеи за развитие на социално предприемачество.  Към момента е на обществено обсъждане „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, по която могат да кандидатстват работодатели. Индикативният график предвижда  през първото тримесечие на новата година да се отвори процедура за подкрепа на социалната икономика, а също и „Нови умения“, отбеляза Аврамова.  

Преди това събитието беше открито от изп. директор на БРТПП Елеонора Иванова, която онлайн направи преглед на видовете програми на национално и на европейско ниво, на техните тематични области и на възможностите, които те откриват пред бизнеса. Иванова обърна внимание на проекта STAGE, финансиран по програма „Хоризонт“ , в който Палатата е единственият български партньор в консорциума. По него ще бъдат подкрепени с консултантски услуги 2000 фирми, вкл. български и румънски, за прехода към „зелена“ икономика, а 100 от тях, избрани на конкурентен принцип, ще получат ваучери за финансиране.