Приключват дейностите по изграждане на буферен паркинг във Велико Търново

На финала са дейностите по завършване на строително-монтажните работи по изграждане на буферен паркинг във Велико Търново. Обектът се реализира, като част от мащабния проект „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Паркингът, с площ от близо 6400 кв. м., е разположен в подножието на Балдуиновата кула и хълма Царевец, и разполага с паркоместа за 10 туристически автобуса и 145 паркоместа за леки автомобили, в т.ч. 16 електромобили и 8 бр. автомобили за хора с увреждания. Техническата разработка предвижда вход и изход за паркинг зоната от ул. „Григорий Цамблак“, където ще има устройство за таксуване на влизащите автомобили. Ще има и две зарядни станции за електрическите коли.

Ползите от изграждане на паркинга са свързани с ограничаване на трафика в гр. Велико Търново, което ще допринесе до намаляване на задръстванията, на експлоатационните разходи за поддръжка на пътните превозни средства, както и до намаляване на въглеродните емисии в града. Предвидено е и естетическо благоустрояване, обновяване и озеленяване на околните площи. Основната идея на буферния паркинг е да се осигури функционално обслужване на туристите и гостите на старата столица.

Проектът „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“ е на обща стойност близо 12 663 000 лв., от които 11,1 млн. лв. са осигурени по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Проектът включва общо 9 компонента, 7 от които са строителни.

Само преди дни с разрешение от МРРБ в експлоатация бе въведен пешеходен надлез над улица „Магистрална“ във Велико Търново. Съоръжението е един от обектите по проекта за интегриран градски транспорт на Община Велико Търново и с него се улеснява пешеходното движение от разположения в близост парк „Никола Габровски“ към кв. „Бузлуджа“ – Зона „В“ и обратно. Стоманената „пасарелка-надлез“ е с дължина 50 м. и височина 5,20 м., и е съобразена с изискванията за ползване от инвалиди, като достъпът до нея е осигурен от две асансьорни клетки и две стълбища. Съоръжението е покрито с лека конструкция, за да бъдат защитени пешеходците от неблагоприятни атмосферни условия, монтирано е и вътрешно осветление. Околните пространства са облагородени и озеленени, оформени са и пешеходните подходи към съоръжението.

С реализиране на проекта за интегриран градски транспорт във Велико Търново цялостно ще се подобри техническата инфраструктура на града и ще се оптимизира транспортното обслужване и организацията на движението и пътната безопасност.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt