УЧАСТИЕ НА ОИЦ - ЛОВЕЧ В ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КООРДИНАЦИОННА ГРУПА ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ

В ползотворен дух, на 11 декември 2023 г. в зала 101 на Областна Администрация – Ловеч, премина заседанието на Областната координационна група на област Ловеч за учене през целия живот. На него присъстваха около 25 души, представители на общините, Бюро по труда – Ловеч и Луковит, Център за професионално обучение, КНСБ, Сдружение ,,Знание” и ,,Екомисия 21 век”, Регионално управление на образованието, Регионална библиотека ,,Беню Цонев”, Затвор – Ловеч, читалища, работодатели, работници и много други, участващи и прилагащи процеса на учене през целия живот. На събитието участие взе и експерт от Областен информационен център –Ловеч.

Срещата откри Областният управител Виктор Стойчев, в качеството си на председател на областната координационна група. Със своите встъпителни думи за определяне периода от май 2023 г. до май 2024 г. за Европейска година на уменията, той зададе тона на срещата, а именно че всички ние трябва да сме отдадени на знанието и ученето през целия си съзнателен живот, да бъдем отдадени на съпричастност и взаимопомощ, което се изразява в  споделяне на опита и идеите си с широката общественост. ,,Винаги съм се забавлявал, когато някой ученик каже, че ученето свършва с абитуриентския бал. Е, не свършва. Цял живот се учим.", сподели Областният управител.

Заседанието на координационната група за учене през целия живот продължи с представянето на презентации, подготвени от част от участниците в срещата. Различни институции представиха успешни модели на развитие на личните знания и умения за учене, разработени и успешно прилагани от тях. Татяна Костова, експерт ,,Комуникация, информация и логистика” към ОИЦ – Ловеч, изнесе презентация на тема ,,Европейската година на уменията през погледа на Областен информационен център –Ловеч” – една своебразна ретроспекция на дейността на Центъра, съотнесено към Общата кампания на Мрежата от ОИЦ в България ,,Европейска година на уменията 2023-2024”/,,Учене през целия живот”/. Срещата приключи с интересна дискусия, засягаща образованието, училищата в България, професиите, интересите на хората и желанието им за учене, остарелите методи и експериментаторските нововъведения в тази област, както и не убягнаха въпросите за препядствията, проблемите и казусите в образованието и ученето през целия живот на човека. Участниците определиха приключващото заседание като ползотворно и начертаха бъдещите си отговорности, върху които ще съсредоточат дейността си и през следващата 2024 г.

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕСИФ в България.