ОИЦ – ПЕРНИК ОТБЕЛЯЗА 12 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ

Вече 12 години Областният информационен център – Перник е утвърден и разпознаваем източник на информация за финансиране по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това стана ясно на регулярна среща с представители на електронни и печатни регионални медии.

Екипът на Областен информационен център – Перник представи дейността си през 2023 г. Повече от 260 потребители на услугите на Центъра са получили отговори на своите запитвания. Проведени са 12 информационни и работни срещи с потенциални бенефициенти, представители на бизнеса, общински  и областна админинстрация и медиите на територията на всички 6 общини на Област Перник с над 200 участника. Представители на европейските клубове от пернишките училища взеха участие във форум за отбелязване на 2023 г. като Европейска година на уменията, което бе част от националната инициатива на мрежата от информационни центрове, популяризиращи Кохезионната политика на Европейския съюз в България. Дейността на Инфоцентъра е отразена в повече от 60 публикации в медиите.

Разширяването на дейността на ОИЦ – Перник през изтичащата година включва ролята му в звената по медиация и публични консултации, свързани с концепциите за териториални инвестиции, които са новия подход при кандидатстването по програми, финансирани от Европейския съюз. С решение на Министерски съвет, Инфоцентърът е определен като „едно гише“ по процедури от Националния план за възстановяване и устойчивост. Предстои експертите от ОИЦ да комуникират и Фонда за справедлив преход, който засяга Пернишкия регион във връзка със закриване на мините и въглищните топлоцентрали, което ще допринесе за постигане на нулеви вредни емисии на Европейския континент с хоризонт 2050 г.

Управителят на ОИЦ – Перник - инж. Ирена Георгиева, благодари на присъстващите представители на медии за успешното си партньорството с тях и изказа надежда това сътрудничество да продължи и за напред.

Инж. Иван Искренов - ръководител на проект „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2022-2023 г.“, изпълняван от Община Перник, благодари на екипа на Центъра за професионализма и всеотдайността на експертите през годините.

Областният информационен център - Перник като част от Мрежата от информационни центрове е създаден по Проект на Община Перник „Функциониране на Областен информационен център - Перник през периода 2022-2023 г.“ № BG05SFOP001-4.007-0018-C01, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.