ПО ВОДНИЯ ПРОЕКТ НА РУСЕ СА ПОЛОЖЕНИ 22 КМ. НОВИ ВОДОПРОВОДИ САМО В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА, НЯКОИ ОТ ПОДМЕНЕНИТЕ СА НА НАД 100 ГОДИНИ

Последните два обекта от мащабния воден проект на „ВиК“ ООД-Русе бяха вчера официално открити със символично прерязване на лента и водосвет в зала 1 на Областната администрация. Единият е „Реконструкция на ВиК мрежи в ЦГЧ“, а другият „Реконструкция на главни и второстепенни водопроводни клонове“ .

Първият обект включва подмяна на 22 км. водопроводи и 3 км. канализационни тръби в центъра на Русе.  Някои от сменените съоръжения са на повече от 100 години , каза в изявлението си  главният инженер на водното дружество д-р Бирков по време на церемонията. По време на строителството са били засегнати 56 улици, но според него неудобствата са си заслужавали, защото вече можем да се похвалим с нова инфраструктура.

Другата гордост на ВиК дружеството и на изпълнителите е и последният завършен обект по проекта – 32 км. реконструирани главни и второстепенни водопроводни клонове, изграждане на система за повишаване на налягането в квартал „Здравец-Изток“.

И двата обекта ще доведат до намаляване броя на авариите и на загубите на питейна вода.  Освен това като цяло ще се подобри качеството на предлаганата услуга, коментираха представителите на „ВиК“ ООД и Асоциацията по ВиК- Русе.  Те благодариха на всички, ангажирани с реализацията на двата изключително важни за града обекта и подчертаха, че тепърва постигнатото по този проект ще трябва да се надгражда, защото има още съоръжения, които се нуждаят от реконструкция и модернизиране. И се надяват това отново да се случи с европейска помощ.

Областният управител Данаил Ковачев в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК изрази удовлетворението си от постигнатото до момента, защото реализираната реконструкция е решила сериозни проблеми на сектора. Той сподели оптимизма си, че тепърва русенци ще усетят положителния ефект, а водното дружество успешно ще може да покрива заема си към Европейската банка за възстановяване и развитие, чрез който бенефициентът осигури собствения си принос към проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД-Русе“. Неговата обща стойност надхвърли 134 млн. лева, от които 83 109  135 лева са безвъзмездна помощ от Кохезионния фонд чрез ОП „Околна среда“ 2014 – 2020.