С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС СЕ ПОЛЗВАТ УСЛУГИТЕ ПО ПРОЕКТ „ГРИЖА В ДОМА В ОБЩИНА СМОЛЯН“

През последните години все повече нараства интересът и нуждата на хората в неравностойно положение към грижи в домовете. Мобилните интегрирани здравно-социални услуги допринасят за подобряване качеството на живот на възрастните хора, тяхната реинтеграция и социализация в обществото. Благодарение на проекта “Грижа в дома в община Смолян“ 284 човека от 22 населени места в общината към края на месец декември са се възползвали от ежедневните грижи и подкрепа, което със сигурност им помага да се чувстват значително по-добре и по-сигурни в ежедневието си. Към края годината интегрираните здравно-социални услуги се ползват от 250 човека.

Потребителите на услугата „Грижа в дома в Община Смолян“ са предимно възрастни и хора с увреждания от града и селата, които са затруднени или са в невъзможност да се обслужват сами.

Услугите, които се извършват от домашния помощник включват дейности като почистване, пране, помощ при хранене, помощ в личната хигиена, социални контакти и др. Медицинските услуги предоставяни от медицински сестри, психолог и рехабилитатор са в съответствие с индивидуалните потребности на всеки потребител за оказване на грижи за психичното, физическо и социалното им здраве. В дейностите се включват мерене на кръвно, кръвна захар, поставяне на инжекции, смяна на превръзки, контрол върху приема на лекарства; психологическа подкрепа за лица от целевите групи и др. Следи се за редовния прием на лекарства, изпълнение на предписанията на лекуващия или личния лекар. Потребителите се консултират за начина на хранене, съобразно заболяванията им, подпомага се двигателната активност, получават информация и консултация относно социално-значимите заболявания и начините за превенция

Необходима и желана е социалната услуга доставка на храни, лекарства и извършване на административни услуги със средства на потребителите. Услугата се ползва предимно от възрастни, самотни и трудно подвижни хора. Част от потребителите на тази услуга за доставки на храни и лекарства до домовете ползват и здравни услуги. Тя се предоставя в 5 населени места от общината /гр. Смолян, селата Момчиловци, Виево, Кутела, Смилян/ и се ползва от около 80 човека и се обслужват от 6 работника доставки.

С цел повишаване качеството на предоставяните услуги ежемесечно се провеждат индивидуални и групови супервизии с лицата, предоставящи интегрирани мобилни  здравно-социални услуги в домашна среда.

Община Смолян изпълнява проекта „Грижа в дома в Община Смолян“ по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG05SFPR002-2.001 „ГРИЖА В ДОМА“ и финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.