211 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПОЛУЧАВАТ ГРИЖА В ДОМА ЧРЕЗ ПРОЕКТ ПО ПРЧР 2021 – 2027

211 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания от община Гоце Делчев са получили до момента почасови мобилни здравни грижи и медицинско наблюдение. Това съобщават от Община Гоце Делчев, която е бенефициент по проект, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Проект  „Грижа в дома в община Гоце Делчев“ стартира на 4 февруари 2023 г. и 10 месеца по-късно, освен здравно обслужване в домашна среда, хората получават информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания и почасови социални услуги за организиране на ежедневието и домакинска помощ. Освен това хората могат да разчитат на  психологическа подкрепа, консултиране, доставка на храни и продукти от основна необходимост, помощ за заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, както и подкрепа за поддържане на социални контакти.

Проект „Грижа в дома в община Гоце Делчев“ е на обща стойност 685 021.49 лева, които са 100% безвъзмездна финансова помощ за бенефициента Община Гоце Делчев. Почасовите мобилни здравно-социални услуги в домашна среда се предоставят от назначените по проекта 1 социален работник, 1 шофьор, 2 медицински сестри и 60 домашни помощници.

Изпълнението на проекта допринася за социалното приобщаване и за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и самотно живеещите възрастни, чрез предоставяне на подходящи по вид и обем грижи и услуги за подкрепа в комфорта на тяхната домашна среда, отчитат от Община Гоце Делчев.

Дейностите по проекта са осигурени до началото на месец март 2024 г.

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com