ОИЦ - Габрово участва в среща по проект за устойчиви инвестиции в енергийно обновяване на сгради

Областнен информационен център (ОИЦ) - Габрово активно участва в работната среща, организирана от Община Габрово, в рамките на проекта SHEERenov+, финансиран от Програмата на Европейския съюз за околната среда и климата „Лайф“ (LIFE) и подпрограмата „Преход към чиста енергия“.

Срещата се фокусира върху ролята на общините и моделите за предоставяне на интегрирани услуги за сградно обновяване. В нея взеха участие експерти от Община Габрово и партньорите по проекта, включително Фондация „Център за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ (координатор), Българо-австрийска консултантска компания, „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД, „Енерджи Сейвинг“ ЕООД, Българо-румънска търговско-промишлена палата, „Пробуждение“ ЕООД и Федерация за недвижими имоти „ФИАБЦИ България“.

Участието на ОИЦ - Габрово в срещата е в съответствие с новите му функции „Обслужване на едно гише“, свързани с повишаването на енергийната ефективност по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това също така е в съгласие с политиките на Община Габрово за подпомагане на собствениците на многофамилни жилища за реализиране на устойчиви инвестиции в енергийно обновяване на сградите.

Ролята на участващите публичните институции и представителите на бизнес организациите е ключова за улесняване на прехода от модела за енергийна ефективност със 100% публично финансиране към пазарно ориентиран модел, в който участват собствениците, бизнесът и публичните власти."