ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ НА ОБЩИНА ТУТРАКАН

Днес екипът на Областен информационен център – Силистра участва в заключителната пресконференция по проект "Изграждане на "Мемориален комплекс "Тутраканска епопея 1916" и прилежащите му публични пространства". Събитието се състоя в залата на Общински съвет – Тутракан, а в обръщението си към присъстващите директорът на Исторически музей - Тутракан, Петър Бойчев, изтъкна че с реализирането на проекта, Тутракан ще се превърне в привлекателна и желана дестинация.

Мемориален комплекс "Тутраканска епопея - 1916 г." е най-голямото военно гробище в България, в което вечен покой намират над 10 000 загиналите войници от различни националности. В мултимедийната си презентация Джена Славова разказа за възникването на идеята и реализирането на проекта, като апелира да съхраним българския дух и история и въпреки тежките времена, да продължим да съграждаме за бъдните поколения в памет на онези, „които са знаели да мрат геройски за техното отечество“.

В рамките на проекта е изградена модерна интерактивна музейна експозиция на територията на комплекса, в близост до гробницата. Диорамата представлява мултифункционална зала с кръгла форма и безшевно свързани LCD монитори, където ще се инсценира епизод от реална бойна обстановка. В момента се изработва аудио-визуален продукт – филм, който посетителите ще наблюдават на 360-градусова прожекция. Освен новите технологии, в Диорамата ще бъде изграден и реалистичен декор на бойното поле с военни артефакти.

От екипа на музея съобщиха, че очакват първите си посетители и туристи от април 2024 г.

Община Тутракан е бенефициент по проект №BG16RFOP001-6.002-0010-С01 „ИЗГРАЖДАНЕ НА „МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС ТУТРАКАНСКА ЕПОПЕЯ 1916” И ПРИЛЕЖАЩИТЕ МУ ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА”, финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020" със средства от Европейски фонд за регионално развитие /ЕФРР/ на Европейския съюз.