УСПЕШНИ ДВЕ ГОДИНИ ОТЧЕТЕ ОИЦ – ПЛЕВЕН

Близо 12 години експертите в Областния информационен център – Плевен работят за по-голяма публичност и прозрачност при изпълнението на програмите в България, съфинансирани от европейските фондове, за равен, пълен и по-лесен достъп на гражданите до информация за възможностите за подпомагане със средства от Европейския съюз. Дейностите през последните две години се финансират в рамките на проект BG05SFOP001-4.007-0019-C01 „Осигуряване функционирането на Областен информационен център – Плевен като част от Националната мрежа от Областни информационни центрове (2022-2023)”, сключен между Община Плевен и Управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020.

За да отчете резултатите от работата си, ОИЦ – Плевен покани на 15 декември представители на медиите на пресконференция. Управителят, Игнат Димитров, подчерта, че приключва пореден успешен проект и насочи вниманието към основните инициативи:

От началото на 2022 г. до средата на декември 2023 г. експертите са отговорили на 1100 запитвания на представители на бизнеса, на училища и неправителствени организации, на областната и общинските администрации и на граждани. 44 изнесени приемни са проведени във всички общини в областта, за да се улесни достъпът на заинтересованите до актуална информация. 491 посетители са получили отговори на въпросите си и в рамките на тези събития. Най-съществената информация за актуалните процедури през двете години експертите са отразили в разработените от тях информационни дипляни – 20 издания в общ тираж 1000 бр.

Традиционно всяка година Центърът организира и по едно събитие, част от националните кампании на Мрежата: новостите в програмите на България, съфинансирани от ЕС за периода 2021 – 2027 г. са акцентът през 2022 г., а през 2023 г. – уменията и подкрепата за тях в тези програми.

Експертите в Плевен се включиха активно в процеса на прилагане на интегрирания териториален подход в България, като през последната година звеното по медиация проведе редица разяснителни инициативи и срещи, за да подпомогне и насърчи участието на всички заинтересовани страни в разработването на концепции.

Игнат Димитров благодари на представителите на медиите за интереса им към изпълнението на европейските проекти в областта и за активното им участие в организираните за тях неформални срещи с екипа на Центъра.