Официално приключи проектът на ВиК в Стара Загора

Със символична церемония по „прерязване на лента“ беше официално закрит строителният обект по проекта на “Водоснабдяване и канализация” (ВиК) ЕООД  в Стара Загора. Церемонията се състоя на пречиствателната станция за отпадъчни води.

„Дойде моментът да приключим с този важен проект. Предизвикателствата бяха много големи, попаднахме в една сложна политическа обстановка и смяна на няколко правителства, местни избори. Наложени бяха финансови корекции на дружеството в сериозен размер. Въпреки всичко строителството продължи, така както го бяхме планирали и стигнахме до успешния финал“, каза по време на церемонията управителят на ВиК - Стара Загора Радостин Миланов. Той посочи, че „ползите от проекта тепърва ще бъдат видени“. От думите на Миланов стана ясно, че дружеството е изпълнило множество мероприятия и дейности, които не са били включени в проекта.  Управителят на ВиК подчерта, че за първи път на територията на Стара Загора едновременно се асфалтират толкова много улици. „Над 150 хиляди тона асфалт има положени само в града, което е прецедент в историята ни“, подчерта Миланов.

Проектът за "Изграждане на ВиК инфраструктура“ на конкретен бенефициент “Водоснабдяване и канализация” EООД - Стара Загора, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура за директно предоставяне №.BG16M1OP002-1.016-0013, стартира в началото на 2022 година. По време на него бяха подменени над 41 километра водопроводна мрежа и беше реконструирана близо 16 километра от канализационната мрежа в град Стара Загора. Обособени бяха 14 водомерни зони в централните квартали на града, в които се измерва подадената и консумираната вода и се следят дебит и налягане. Изградени са и два дъждовни колектора, чиято цел е разтоварване на канализацията и предпазването ѝ от препълване при интензивни дъждове.

Намаляването на загубите в разпределителната водопроводна мрежа ще доведе и до чувствително намаляване на инфилтрацията в канализационната мрежа, което от своя страна ще окаже благоприятно влияние върху пречистването на отпадъчните води на града и опазването на околната среда.

Сред присъстващите бяха зам.-областният управител Методи Марков, управителят на „ВиК – Стара Загора“ Радостин Миланов, инж. Йордан Дамянов, представител на ДЗЗД „ВиК Стара Загора“, заинтересовани страни и гости.

Стойността на строителството за обекта е 60 590 390 лева. То е извършено в срок и без забележки.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.