Стратегиите за местно развитие в селските и рибарски райони – двигател за растеж в област Добрич

На 15 декември 2023 г., Областен информационен център – Добрич проведе информационно събитие, на което бяха споделени добри практики при прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) в Област Добрич. По време на срещата, бенефициенти, финансирани чрез Стратегиите за ВОМР на местните инициативни групи (МИГ) „Добричка“, Тервел-Крушари“, „Балчик-Генерал Тошево“ и местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Шабла-Каварна-Балчик“ споделиха своя опит в изпълнението на проекти финансирани с европейски средства.

Чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ СНЦ Морски клуб „Портус Кариа“ гр. Шабла реализира проект „Популяризиране на наследството на Черно море“. Изпълнението на проектните дейности допринесоха за повишаване на осведомеността за ползите и отговорностите към наличното природно и морското културно наследство по Северното Черноморие. Димитър Франгов, председател на морския клуб изрази задоволство от големия интерес към изработения по проекта каталог „Символи на историческото, природното и морско културно наследство на територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик“ https://s.shopeee.com/NQTU. С осигуреното финансиране общо 40 лица от общините Балчик, Каварна и Шабла са преминали обучения в четири професионални направления от сферата на риболова, аквакултурите и водното спасяване. Общата стойност на проекта е 48 400 лв., осигурени от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПРСР)

Земеделският производител Радослава Рогова-Стефанова сподели накратко как с подкрепата на Стратегията на МИГ „Добричка“ е модернизирала животновъдното си стопанство. Реализирала е два проекта за оборудване на Цех за преработка на мляко в с. Котленци, община Добричка и закупуването на модерна машина за пълнене и съхранение на груби фуражи, и компостиране на оборска тор в полиетиленови ръкави. Финансовата помощ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. възлиза на над 113 хил. лв., които по думите на г-жа Рогова са подпомогнали много за развитието на стопанството.

Вилияна Георгиева, управител на семейна фирма в с. Бранище, община Добричка представи проекта „Детска кухня за алтернативно хранене“, който е на обща стойност 193 840 лв., като 145 380 лв. са осигурени от ПРСР 2014-2020 г. чрез МИГ „Добричка“. Бъдещата детска кухня в с. Бранище ще е насочена към деца от кърмаческа възраст до 7 годишна възраст. Освен традиционно хранене за малките деца ще се предлага и здравословни детски менюта, както и индивидуални такива. Фирмата вече има споразумения с местни производители на месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Сградата, в която ще се помещава детската кухня вече е построена, предстои оборудване й. Проектът ще приключи през февруари 2024 г.

МИГ „Тервел-Крушари“ запозна присъстващите с резултатите от изпълнението на проекти, финансирани от Стратегията й за ВОМР, насочени към развитие на земеделски и неземеделски дейности. С европейско финансиране земеделският производител Румяна Петкова е подобрила дейността в животновъдното стопанства в с. Кочмар, община Тервел, чрез закупуване на телескопичен товарач и фуражосмесител. Проектът е на стойност 159 000 лв., като 79 500 лв. са осигурени от ПРСР 2014-2020 г.

С помощта на МИГ „Тервел-Крушари“ д-р Фикрет Абил закупи и инсталира съвременна стоматологична апаратура, с което подобри предоставяните услуги и повиши конкуренцията на денталния център в гр. Тервел. Общата стойност на проекта е 145 678 лв., като 101 974 лв. са от ПРСР 2014-2020 г.

С изпълнението на проект „Дом за стари хора Балчик-в услуга на общността“, финансиран от ПРСР 2014-2020 г. чрез МИГ „Балчик-Генерала Тошево“ бе разкрита нова услуга „социални грижи с настаняване за възрастни лица и хора с физически увреждания“. Пейчо Пеев, представител на бенефициента сподели, че благодарение на одобреното безвъзмездно финансиране, в размер на 72 652 лв., е закупено качествено медицинско оборудване, климатизирани са стаите и е инсталирана соларна инсталация за затопляне на вода. Изпълнените проектни дейности са довели до повишаване на качеството на предлаганата социална услуга.

Предприятие за производство на електроуреди в гр. Генерал Тошево закупи и инсталира машини по проект финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като средствата в размер на 271 800 лв. са от Стратегията за ВОМР на МИГ „Балчик-Генерала Тошево“. Модернизирани са производствените процеси, производителността е увеличена, оптимизирани са разходите, повишена е ресурсната ефективност и са подобрени условията за труд.

Бенефициенти на представените проекти изразиха своята благодарност към екипите на трите местни инициативни групи и местната инициативна рибарска група за доброто сътрудничество, коректността и за оказаната подкрепа.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.  

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg