ПРОВЕДЕ СЕ ДЕГУСТАЦИЯ ПО ПРОЕКТ LAKOSTO В СМОЛЯН, ФИНАНСИРАН ПО ПРОГРАМАТА INTERREG V-A ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ

На 15 декември 2023 г., в новосъздадената от „Винос“ ООД винарна в гр. Смолян се проведе дегустация на вина от лозарските масиви “Лаликос”, Кавала. В събитието взеха участие местни ресторантьори и търговци на дребно от Смолян, Пампорово и от по-големите градове на България.

Винарската изба е създадена в рамките на проект с наименование „Създаване на оборудване за: По-добро качество на крайния продукт; Увеличаване на производствения капацитет; Създаване на компания за напитки за изключително сътрудничество с партньора производител”, с акроним LAКOSTO, финансиран по V-та Покана за проектни предложения по Програмата INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020.

Водещ бенефициент по проекта е „Константинос В. Лаликос и партньори – Кавала“ , Гърция, а партньор от България е „Винос“ ООД – Смолян.

С реализацията на проекта водещия партньор отговаря на изискванията на международния пазар, а доставеното ново оборудване спомага за увеличаване на производствения му капацитет. Българският партньор от своя страна създава търговска база със зала за дегустация/шоу рум, която е предназначенa да бъде витрина на винопроизводството на водещия партьор. Предвидено е изработване на QR етикети с историята на виното, промотиращи продуктите.

Идеята е новата винарска изба в Смолян да се превърне в туристическа атракция и да разработи и предлага един нов за района продукт, който да се ползва от хотелиерите и ресторантьорите в областта.