Заключителна пресконференция на ОИЦ - Кърджали

В Областен информационен център - Кърджали се състоя заключителна пресконференция по проект „Областен информационен център – Кърджали - продължаваме заедно”, Договор № BG05SFOP001-4.007-0012-C01, финансиран по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Бенефициент по проекта е Община Кърджали.

Вече 12 години ОИЦ развива своята информационна дейност за запознаване на широката общественост с възможностите, които предоставят европейските фондове. В изпълнение на своите функции, експертите от ОИЦ-Кърджали предоставят безплатно информационни, комуникационни, експертни и логистични услуги в областта като работят в активно партньорство с местната общност, различни институции и организации, бизнес, управляващите органи и медии. Екипът разработва информационни материали, описващи целите, възможностите и начините за финансиране на проектни идеи през новия програмен период 2021-2027. През двугодишния период на изпълнение на настоящия проект са реализирани 34 информационни събития в 7-те общини на Област Кърджали и 2 национални инициативи. За отиващата си вече 2023 г. данните са съответно 17 събития и една национална инициатива. Тази година нейната тема беше Европейската година на уменията. 

През настоящата година посетителите в офиса на ОИЦ, които са отправили своите въпроси, свързани с отделни процедури по ЕСИФ са 308,от които 159 мъже и 149 жени, а присъствалите на информационните събития са 165. По проекта продължи излъчването на радиопредавания в поредицата „Европа и ние" по Общинско радио Кърджали, чрез които слушателите получават информация за възможностите за финансиране по програми в България, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление, както и политиките на ЕС. В рамките на проекта бяха подготвени и излъчени 6 радиопредавания, като за настоящата година те са съответно 3. Във връзка с прилагането на интегрирания териториален подход, експертите на ОИЦ - Кърджали изпълняват и допълнителни функции, заложени в Закона за регионално развитие и Правилника за неговото прилагане. Те са свързани с участието им в звената за медиация и за публични консултации, които са част от експертния състав на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район за планиране. От края на 2023 година, с решение на Министерски съвет, областните информационни центрове в страната вече функционират на принципа "едно гише" за осигуряване на консултации и информация по въпроси, свързани с процеса на обновяване при предприемане на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Областен информационен център – Кърджали е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ.