„ВиК – Русе“ ООД отчете успешен финал на големия воден проект, финансиран чрез ОП „Околна среда“ 2014 – 2020

„Това е единственият проект в страната с финансиране за над 100 млн. лева, който е завършен“, заяви ръководителят на проекта „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе“ Стоян Нейчев на заключителната пресконференция. При това основните резултати са постигнати в рамките на определения бюджет, което го прави успешен, допълни координаторът на проекта инж. Милена Йорданова. Проектът е на стойност 134, 4 млн. лева и е осъществен с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. Собственото участие на водното дружество е осигурено със заем от ЕБВР. 

Според предвидените дейности подменени и новоизградени са над 120 км. водопроводни мрежи, а резултатът е намаляване на загубите на вода. Само в центъра на Русе са положени над 22 км. нови водопроводи и 3 км. канализационни тръби. Изградени са и редица съоръжения, необходими за правилното функциониране на водопроводната и канализационна мрежи, вкл. за избягване на наводнени улици при обилни дъждове. След дълги години на очакване, най-после жителите на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ имат изградена канализация, оптимално функциониране на системите и свързване на отпадните води към градската пречиствателна станция.

Надградена е географската информационна система, което ще позволи да се следи кога изтича срокът на годност на един водомер и дали подлежи на проверка, за което абонатите ще бъдат своевременно информирани. Създадена е също система за дистанционен мониторинг на преливници и ключови точки по канализационната мрежа. Поставени са датчици за преливане, за скорост и за обем, които реагират при аварии или запушване на канализационната мрежа, като това ще улесни работата на експлоатационните екипи на за обем, които реагират при аварии или запушване на канализационната мрежа, като това ще улесни работата на експлоатационните екипи на дружеството. Екипите по поддръжката на мрежата ще получават информация за проблема и ще могат да реагират своевременно, обясни инж. Драгомир Друмев, ръководител „Производствен отдел“ във ВиК − Русе.

По време на пресконференцията стана ясно, че до момента са изплатени 111 млн. лева от заложените 134 млн. лв. До края на месец декември 2023 г. ще бъдат извършени всички плащания по договорите, а в рамките на месец януари 2024 г. ще бъде подадено окончателното искане за плащане на извършените разходи пред Управляващия орган на програмата. Управителят на ВиК-Русе инж. Илиан Милев  изрази увереност, че и финансово проектът ще приключи успешно. Той бе категоричен, че компанията ще използва всички следващи възможности, за да продължи да обновява ВиК инфраструктурата на града.

Той благодари на всички, които са работили през четирите години за успешното завършване на проекта и особено много на русенци, изтърпели несгодите от разкопаните улици. Екипът на водното дружество отдаде дължимото и на покойния ръководител на компанията инж. Сава Савов.