ОТЧЕТОХА РЕЗУЛТАТИТЕ ПО ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“ С КОНФЕРЕНЦИЯ В БЛАГОЕВГРАД

Заключителна конференция по проект „Мост за преодоляване на различията“ събра заинтересовани страни в Благоевград. Проектът се финансира по програма Еразъм +, а темата на днешното събитие беше „Изкуственият интелект като универсален инструмент за сравнителен анализ в подкрепа на лицата с несъответстващ образователен статус към търсенето и затруднен достъп до пазара на труда“. Партньори в изпълнението му са Университетът в Крайова, Румъния, Международният университет в Солун, Гърция, гръцката компания и Регионален център за професионално образование и обучение към Търговско - промишлена палата – Благоевград, България.

Събитието беше фокусирано върху представяне на резултатите по проекта. Пазарът на труда непрекъснато се развива. Конкретните професии, умения, компетенции и квалификации, от които хората се нуждаят, се променят. За да се справим с това, от изключителна важност са ефективната и интелигентна комуникация и обмен на информация между пазара на труда и сектора на образованието и обучението. От друга страна, от гледна точка на човека търсещ работа, са необходими подходи, които съчетават практически инструменти с мотивация и наставническа подкрепа. „Именно затова се надяваме  чрез тази конференция информацията за инструментите и услугите, постигнати като резултат от изпълнени по проекта дейности, да достигне до компании, университети и граждани на Европейския съюз“, коментира Татяна Куколева – представител на партньорите по проекта от българска страна.

Основната цел на проекта е намиране образователни възможности и работа и предлагането им на конкретни хора, както и придобиване на умения с помощта на виртуални асистенти. Основна целева група по проекта са млади хора с по-ниска степен на образование, които обикновено имат по-малко възможности за реализация на пазара на труда.

В събитието, което се проведе в хибриден формат – присъствено и онлайн, се включиха представители на образователни институции, бизнеса, НПО, държавни структури и представители на целевата група.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com