Заключителна пресконференция на ОИЦ – Монтана

Заключителна пресконференция за отчитане на резултатите от изпълнението на настоящия проект проведе Областният информационен център в Монтана (ОИЦ – Монтана).

В изпълнение на дейностите по проект „Функциониране на Областен информационен център – Монтана (2022 – 2023)“ през всяка от двете години са проведени информационни срещи във всички общини от областта, по една среща от общата кампания на националната мрежа от Областни информационни центрове в България, както и по 2 работни срещи с медиите.

През 2022-а годишният цикъл на Центъра бе проведен на няколко етапа. В рамките на първия етап в осем от общините от областта експертите представиха подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., а в срещите от втория етап в общините Берковица и Лом – индикативната годишна работна програма на Програма „Развитие на човешките ресурси 2021 – 2027“ (ПРЧР) и актуални и предстоящи процедури по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Последната среща от цикъла се проведе в Монтана, където експертите представиха отворената за кандидатстване процедура „Бъдеще за децата“ по ПРЧР и индикативните годишни работни програми на ПРЧР и Програма „Храни и основно материално подпомагане“. Събитието от общата кампания на националната мрежа от Областни информационни центрове бе посветено на представянето на новите програми, съфинансирани със средства от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ), и на популяризиране на националната законодателна рамка за новия програмен период.

През 2023-а по време на информационните срещи в общините от областта бяха представени индикативните годишни работни програми за 2024 година на програмите, финансирани от ЕФСУ за периода 2021 – 2027 г. Общата инициатива на Мрежата пък бе посветена на Европейската година на уменията. През месец юли във Вършец бе проведен и двудневен информационен семинар за общинските администрации от областта, с цел представяне на успешни проекти и добри практики от програмен период 2014 – 2020 г. и дискусия за новия териториален подход, чрез който ще се финансират проекти за градска среда в периода до 2027 година. Последната среща от годишния информационен цикъл се проведе в Монтана на 12 декември с представители на териториалните администрации.

През  2022 и 2023 година Областният информационен център в Монтана взе активно участие и в няколко външни инициативи – в Деня на европейската индустрия от Националния бизнес форум, който се провежда по инициатива на Европейската комисия, в организирания от Регионалното управление на образованието в Монтана Ден на STEM професиите, в „Мениджър за един ден“ на „Джуниър Ачийвмънт“ – България, както и в конференцията на БТА по проект „Европа в България: Общо бъдеще“.

В рамките на настоящия проект в офиса на ОИЦ – Монтана са постъпили и обработени близо 350 въпроса от общини, териториални администрации и структури, неправителствени организации, фирми, граждани и медии. Обичайно повечето посетители се интересуват от възможностите за финансиране, свързани с енергийната ефективност

В резултат на извършвания от ОИЦ – Монтана месечен мониторинг на 14 регионални издания са отчетени над 1 000 публикации, свързани с ЕСИФ, повече от 50 от които – конкретно с работата на Центъра.

На пресконференцията бяха представени и новите функции на Областния информационен център в Монтана в периода 2024 – 2029 година, а именно участието му в Експертния състав на Регионалния съвет за развитие, както и обслужването на едно гише за осигуряване на консултации и информация по въпросите, свързани с предприемането на мерки за повишаване на енергийната ефективност – част от компонент №4 „Нисковъглеродна икономика“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.