ПРИКЛЮЧИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТ FLOODGUARD ПО ИНТЕРРЕГ ГЪРЦИЯ БЪЛГАРИЯ 2014-2020

Партньорите по проект „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район – Floodguard“ представиха постигнатите резултати по време на заключителна пресконференция в Благоевград. Проектът се финансира по Програма ИНТЕРРЕГ Гърция България 2014-2020.

„Проектът Floodguard ни позволи да повишим и да укрепим капацитета на институциите, които са отговорни за защитата на населението, за съвместни действия и по-ефективна реакция при наводнения. Да подобрим трансграничното сътрудничество и съвместната координация на плановете за управление на риска от наводнения за общите ни речни басейни. Да създадем ефективни структури за обмен на информация“. С тези думи събитието беше открито от областния управител на Благоевград Мария Димова.

Общият бюджет на проект Floodguard  е 4,6 млн. евро, които са разпределени между седем партниращи си в изпълнението му организации. Партньори от българска страна са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, Басейнова дирекция Източнобеломорски район, Басейнова дирекция Западнобеломорски район, Областна администрация Благоевград и Национален институт по метеорология и хидрология. От гръцка страна участват Генерален  секретариат по водите към Министерство на околната среда и енергетиката и Децентрализирана администрация на Македония и Тракия.

По време на пресконференцията, която се проведе в хибриден формат, всеки от българските партньори представи изпълнени дейности и постигнати резултати. Със средства по проекта Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е осигурила специализирано оборудване и превозни средства, включително високопроходими верижни машини, доставка на командно-щабни автомобили, въжени системи за спасяване, надуваеми диги и др. Повишен е и техническият капацитет за действия при случаи на наводнения чрез доставка на специализирано оборудване за областните дирекции в Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали. Освен това, съвсем скоро трябва да бъде завършено изграждането и оборудването на съвместен учебно-тренировъчен център в Благоевград, каза по време на събитието комисар Юлиян Грънчаров.

От Басейнова дирекция Източнобеломорски район отчетоха повишена информираност сред целевите групи за процеса на планиране, подобрено междуинституционално партньорство и повишен капацитет в рамките на Съвместната работна група за превенция и реакция в случаите на наводнения и разширен обхват на съществуващата Географска информационна система.

Подобрена информираност и координация между заинтересованите страни, подобрено междуинституционално партньорство и създадена стратегическа рамка за подобряване процеса на координация на управлението на риска от наводнения отчетоха по време на заключителното събитие и от Басейнова дирекция Западнобеломорски район Благоевград. Националният институт по метеорология и хидрология пък е извършил сравнение и оценка на методи и модели за оценка на риска от наводнения и анализ на съществуващи данни за изменението на климата във връзка с риска от наводнения в Югоизточна Европа. Доставен е софтуер и оборудване за система за ранно предупреждение, разработена е технологична линия до комуникационния център на ГДПБЗН, модернизирани са  съществуващите системи за прогнозиране на наводнения.

Подобрена информираност на заинтересованите страни и подобрено междуинституционално партньорство и повишен капацитет в рамките на Съвместната работна група за превенция и реакция в случаите на наводнения отчетоха по време на конференцията от Областна администрация Благоевград.

Териториалният обхват на проекта покрива речните басейни на реките Места, Струма и Арда от двете страни на границата, като в този район живеят приблизително 1 750 000 души. Всички дейности по него трябва да бъдат приключени до края на декември 2023 г.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com