Заключителна пресконференция на ОИЦ - Шумен

На 22.12.2023 г. се проведе заключителна пресконференция по проект „Осигуряване функционирането на ОИЦ-Шумен за периода 2022-2023 г.“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“.

На пресконференцията беше представен новият ръководител на проекта „Осигуряване функционирането на областен информационен център-Шумен“ – зам. кмет по икономическо развитие на община Шумен – г-н Николай Колев, който благодари на екипа на Центъра за ползотворната работа и отчете положителната роля на ОИЦ-Шумен за осведомеността на всички, които имат интерес към възможностите за финансиране чрез Европейските фондове.

Управителят на ОИЦ - Шумен Карен Гарабедян, представи постигнатите резултати по приключващия в края на декември пореден проект, осигуряващ функционирането на центъра. В рамките на проекта експертите на центъра са предоставили разяснения на 1180 запитвания, свързани с възможностите за кандидатстване по европейски  програми. Центърът е провел общо 32 информационни събития, сред които информационни срещи за популяризиране на европейското финансиране в десетте общини на Областта, 2 общи инициативи на Мрежата от ОИЦ, информационни срещи по покана на бенефициенти, пресконференции с представители на местни и регионални медии.  Изготвени са и се разпростваняват рекламни материали – брошури и бюлетини за програмите, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление 2021-2027г.

Даниела Йорданова – експерт „Информационно обслужване и услуги“ запозна присъстващите с новите функции, които служителите на ОИЦ – Шумен  изпълняват в звената за медиации и публични консултации към Регионалния съвет за развитие на Североизточен регион и основната им роля в провеждането на новия подход за Интегрирани териториални инвестиции. Представени бяха и функциите на ОИЦ за подпомагане на гражданите и бизнеса при реализирането на проекти за енергийна ефективност в изпълнение на реформа „Обслужване на едно гише“ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Ирена Стефанова– експерт „Комуникация, информация и логистика“, запозна присъстващите с реализираните проекти в област Шумен в рамките на проекта, представи подробна информация за усвоените средства от всяка от общините в област Шумен.