НОВ ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН, ФИНАНСИРАН ПО ОПРР 2014 – 2020, ОТКРИХА В БЛАГОЕВГРАД

Прекрасен коледен подарък получиха днес всички ученици и учители в Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград. В навечерието на най-светлия християнски празник беше осветен новопостроеният и изцяло оборудван физкултурен салон на училището.  Залата е построена със средства по проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Във физкултурния салон на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ е доставено и монтирано спортно оборудване, включващо необходимите уреди и съоръжения. В двора на гимназията, върху нова ударопоглъщаща настилка, са монтирани спортни уреди, а целта е една -  удовлетворяване нуждата и интереса към спорта и насърчаване практикуването на спортни занимания на открито от учениците.

Изпълнението на проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Благоевград“ стартира през 2018 г. Общата му стойност е 4 004 366.57 лв, от които 3 708 271.06 лв. са безвъзмездна финансова помощ.

Проектното предложение беше разработено с цел създаване и осигуряване на модерна, функционална, здравословна, енергийно ефективна и достъпна учебна среда. Дейностите обхванаха четири обекта от образователната инфраструктура в Благоевград - НХГ "Св. св. Кирил и Методий", Трето ОУ "Димитър Талев", Пето СУ "Георги Измирлиев", както и детска градина № 8 "Вечерница" .

Освен нов физкултурен салон, НХГ е с ремонтирани класни стаи и коридори, подменена отоплителна система, ремонтирана зала за изкуства и осигурен достъп за хора с увреждания.

В Трето ОУ са ремонтирани класни стаи, санитарни помещения, подменена е отоплителната система, изградена е пожароизвестителна система, ремонтирана е дворната канализация и е поставена нова настилка на тенискорта на училището.

Ремонтирани и обзаведени с нови мебели са и класните стаи на Пето СУ. Наред с останалите ремонти, там беше подменена и ВиК инсталацията.

Изцяло нова сграда за четири групи беше изградена в ДГ „Вечерница“. По проекта е доставено и монтирано ново модерно и удобно обзавеждане. В двора на детското заведение бяха изградени и нови площадки за игра, а занималните, спалните помещения, кухнята и пералнята в съществуващата сграда бяха обновени и оборудвани.

Обновяването на материално-техническата база ще доведе до цялостно подобряване на учебно-възпитателния процес, ще улесни въвеждането на нови методи на обучение, които да повишат и задържат интереса на децата и учениците и ще се отрази благоприятно на мотивацията им за усвояване на знания и придобиване на умения, категорични са от екипа на Община Благоевград, която е бенефициент по проекта.

Най-нетърпеливите ученици от НХГ показаха спортни умения още в деня на откриването на новия физкултурен салон.

 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com