128 информационни събития е провел ОИЦ – София през последните две години от работата си

На 22 декември екипът на ОИЦ – София отчете дейността си по проект № BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. На заключителната пресконференция бяха изнесени данни за постигнатите цели на проекта, свързани с осигуряването на равен и пълен достъп до информация за политиките на ЕС, Споразумението за партньорство, управлението и изпълнението на програмите на ЕС в България.

В рамките на последния 2-годишен проект за функционирането на Центъра, експертите на ОИЦ-София организираха и проведоха 128 събития на територията на София-град и 22-те общини в Софийска област. Информационни срещи за представяне на условията за кандидатстване по отворени процедури, изнесени приемни за достъп до специализирана информация на достъпен език за широката общественост, лекции и обучения на студенти за работа с проекти с европейско финансиране са само част от богатото портфолио на ОИЦ – София. Участие в събитията на Центъра взеха представители на общински и районни администрации, бизнеса, образователни, културни и социални институции, младежки и граждански организации, земеделски производители, представители на медиите.

Индивидуалните консултации на място в офиса на ОИЦ на бул. „Витоша“ 99, по имейл и по телефона са друга важна част от работата на експертите. През двегодишния период те са консултирали над 1800 души.

През настоящата година бяха добавени и нови функции на мрежата от ОИЦ, свързани с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (НПВУ). С Решение № 623 от 14 септември 2023 г. областните информационни центрове са определени за структури за обслужване на едно гише за осигуряване на консултации и информация по всички въпроси, свързани с процеса на обновяване при предприемане на мерки за повишаване на енергийната ефективност в изпълнение на Реформа C4.R5: „Обслужване на едно гише“, включена в компонент № 4 „Нисковъглеродна икономика“ от НПВУ.

Добавените функции на ОИЦ включват: Предоставяне на информация и услуги за изпълнение на възможни мерки за енергийна ефективност, кандидатстване по отворени процедури и програми за финансирането им; Предоставяне на информация и техническа помощ относно реда за регистриране на сдружения на собствениците съгласно Закона за управление на етажната собственост; Предоставяне на информация и съдействие за изготвяне на обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, изготвени по реда на чл. 48 от Закона за енергийната ефективност, обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с удовлетворяване на изискванията по чл. 169, ал. 1 и 3 от Закона за устройство на територията, и технически паспорт в съответствие с изискванията, определени в глава трета на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите (ДВ., бр. 7 от 2007 г.), на сгради във връзка с изпълнение на възможни мерки за енергийна ефективност; Осигуряване на съдействие и координация с общинските и районните администрации при възникнали проблеми, свързани с процеса по кандидатстване или изпълнение на проекти за енергийна ефективност.

Функционирането на мрежата от 27 информационни центъра до края на 2029-та година ще бъде осигурено с финансиране от Програма „Техническа помощ” 2021-2027.