Успешно бе реализиран проектът „В подкрепа на развитието на регион Велико Търново“

Община – Велико Търново отчете резултатите от успешно приключения проект „В подкрепа на развитието на регион Велико Търново“, финансиран по  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,  реализиран по процедура BG16RFOP001-8.006 „Подкрепа за бенефициентите по ОПРР за ефективно и ефикасно изпълнение на ПРР“.

Общата стойност на разработката възлиза на 271 678 лв., като административния договор за предоставяне на БФП бе сключен на 29 юни 2023 г., а дейностите по проекта приключиха на 29 декември 2023 г.

Общата цел на проекта е надграждане на постигнатите резултати през периода 2014-2020 г. чрез осигуряване както на техническа подкрепа за ефективното функциониране структурите по подготовка и управление на проекти с европейско финансиране, така и чрез повишаване на капацитета на експертите им посредством специализирани обучения, програми и семинари за успешно изпълнение на предвидените инвестиции по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

При изпълнение на заложените по проекта дейности са проведени обучения и обмяна на опит с експерти от общините Варна и Петрич. Споделени са добри практики по изпълнение на европейски интегрирани проекти с Научно-изследователския център „Картуха канат“ – гр. Севиля, Кралство Испания. Разработен е доклад-анализ „разходи-ползи“ на проекта „Изграждане на екоурбанистични зони в централната част на гр. Велико Търново“. Изготвен е и доклад от проведено предпроектно проучване във връзка с кандидатстване на Община Велико Търново с проектни предложения за реализация на инвестции и интервенции в обекти от сферата на културата по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

По проекта е закупено и доставено и специализирано оборудване за обезпечаване работата на структурите за подготовка и изпълнение на проекти по Програма „Развитие на регионите“ през програмния период до 2027 година. Оборудването включва 52 нови машини - лаптопи, скенери, копирни машини, графични станции, мултифункционални устройства и др. за подпомагане работата основно на 4 общински дирекции, които са ангажирани с подготовката, управлението, изпълнението и отчитането на проекти по ПРР 2021-2027 г. По този начин за общинската администрация ще се избегне и ползването на услуги от външни изпълнители при разработване на проектните предложения.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt