ОИЦ – БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИ ЕВРОПЕЙСКИЯ РЕСУРС ЗА 2024 Г. ПРЕД ЕКИПА НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Възможностите за финансиране на проекти чрез Европейските фондове при споделено управление през 2024 година представи екипът на Областен информационен център – Благоевград. В работната среща се включи целият кметски екип на Община Благоевград, експерти от дирекциите за европейски проекти, финанси, строителство и връзки с обществеността. Участие в срещата взе и екипът на Сдружение на Югозападните общини.

Най-големите възможности за кандидатстване с проекти пред община Благоевград през тази година ще предостави процедура „Подкрепа за интегрирано градско развитие в 10-те градски

общини – основни центрове на растеж“ по Приоритет 1 на Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027, коментира по време на срещата управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов. По тази процедура общината ще може да кандидатства за широк кръг от допустими дейности като инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийна ефективност и устойчиво обновяване на жилищни и обществени сгради, устойчива мобилност, пътна инфраструктура, зелена градска инфраструктура, образователна, здравна и социална инфраструктура, култура, спорт и туризъм и други. Очаква се процедурата да бъде отворена за кандидатстване през второто тримесечие на 2024 г., а до тогава екипът на община Благоевград ще има време да приоритизира проектите, с които да кандидатства при обявяването ѝ.

Интерес сред присъстващите на срещата предизвика и очакваната скоро процедура „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027. По време на дискусията по темата директорът на СЮЗО Любица Томова представи добри примери за социални предприятия, създадени от общини-членове на сдружението, които вече няколко години развиват успешна икономическа дейност и осигуряват заетост на хора с увреждания, лица от маргинализирани групи, трайно безработни и такива, застрашени от отпадане от пазара на труда.

Като партньор на Регионално управление на образованието Община Благоевград ще може да се включи и в дейностите по процедура „Разширяване обхвата в предучилищното и училищното образование, чрез подкрепа за ефективното функциониране на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици“ от Програма „Образование“ 2021 – 2027 г. Очаква се процедурата да бъде отворена за кандидатстване през месец април, а основната ѝ цел е максимален обхват на децата и учениците от предучилищното и училищното образование и намаляване дела на отпадналите и преждевременно напусналите образование.

Община Благоевград вече подготвя проект по процедура „Ефективна национална мрежа от областни информационни центрове в България“ по Програма „Техническа помощ“ 2021 - 2027, с който ще бъде осигурено ефективното функциониране на ОИЦ – Благоевград до 2029 г.

Управителят на ОИЦ – Благоевград представи и възможностите за общините през 2024 г., финансирани чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Той обърна внимание на отворените в момента процедури - „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - eтап II“ и „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, покана 2.

Възможностите за кандидатстване през тази година, които предоставят европейските програми за трансгранично и транснационално сътрудничество, представи изпълнителният директор на Сдружение на Югозападните общини Любица Томова. Сдружението притежава сериозен опит в тази посока, като зад гърба си има над 40 изпълнени проекта с финансиране от тези програми. Всеки момент се очаква да бъде обявена първа покана по Програма ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция-България 2021 – 2027, коментира Томова. В изложението си тя представи и възможностите, които транснационални програми като УРБАКТ и Дунав, представят пред общините.

По време на срещата кметът Методи Байкушев представи основните приоритети на Община Благоевград в работата с европейските фондове и изрази намерение проектите да бъдат приоритизирани според ползата за гражданите и обществото. 

 

Областен информационен център - Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова

Експерт „Информационно обслужване и услуги“

Тел.: 0893/336728, e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com