Община Несебър с два нови проекта за оптимизиране на услугите на реконструираното рибарско пристанище „Северна буна” по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020

Община Несебър обяви изпълнението на два проекта за оптимизиране на услугите в рибарско пристанище „Северна буна“, осъществени със средства по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020.

По проект „Създаване на нова услуга за почистване и поддържане акваторията на рибарско пристанище „Северна буна“ – Несебър“, по Мярка 2.2 "Подкрепа за създаване на нови услуги за населението в рибарската територия" на МИРГ „Несебър-Месемврия“, финансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство, е доставен специализиран плавателен съд. Чрез седем метровата лодка се осъществява регулярно почистване на оперативната акватория на пристанището от разливи на масла и горива, наноси, водорасли и други течни или твърди отпадъци. Извършването на непрекъснат мониторинг на водата в района на пристанището "Северна буна" благоприятства поддръжката на добро експлоатационно състояние и превръщането му в притегателно място за многобройните туристи на града през лятото.

Реконструираното рибарско пристанище е оборудвано и с електрокар за разтоварване на улов и извършване на ремонтни дейности по плавателните съдове по проект „Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище – Северна буна Несебър“,  Програма за морско дело и рибарство 2014-2020. Осигурена е техника за видеонаблюдение на рибарските съоръжения в реално време, метеостанция, която дава информация за температура на въздуха, влажност, сила, посока на вятъра и вълнението в акваторията, както и допълнително оборудване тип „киоск” за непрекъснат информационен обмен в услуга на рибарската общност.

Двете изпълнени проектни предложения осигуряват ефективната експлоатация и системен мониторинг на пристанището, подобряване условията на труд и безопасност на рибарите. 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.