46 жилищни сгради в област Велико Търново са одобрени за саниране с европейски средства

Общо 46 многофамилни жилищни сгради в общините от област Велико Търново са одобрени за саниране с европейски средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Най-много одобрени проекти в областта - 19 на брой, има в община Свищов. Те са на обща стойност 29 305 881 лв., а 17 други сгради остават в резервния списък за 10 834 503 лв. В старата столица за енергийно обновяване са одобрени 16 многофамилни жилищни сгради на стойност 21 264 616 лв. Община Велико Търново подаде общо 49 проектни предложения, като 30 от тях за 34 111 800 лв. останаха в резервния списък. В община Горна Оряховица одобрените за саниране многофамилни жилищни сгради са 9 на обща стойност 19 919 187 лв. В общините Стражица и Полски Тръмбеш има по един проект одобрен за финансиране по НПВУ, съответно за 1 973 441 лв. и за 661 556 лв. В общините Елена, Лясковец и Павликени има одобрени по няколко предложения, които обаче са включени в списъка на резервните проекти.

Одобрените за финансиране сгради ще получат до 80 % безвъзмездна финансова помощ. Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедурата, могат да кандидатстват за финансиране от Етап II.

Целта на мерките, които ще се изпълнят в двата етапа на процедурата, е енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление „В“. Цели се и намаляване на енергийното потребление на сградата, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект, намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

Предстои подписване на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са необходими за енергийното обновление на одобрените проекти, а от своя страна, местните администрации ще сключат договори с одобрените сгради. За да не се губи време, общините могат да обявят обществените поръчки за избор на изпълнители преди тяхното сключване. Така при своевременното им провеждане, изпълнението на предписаните мерки за обновяване на сградите ще може да започне още през тази година.

Общо 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ от НПВУ. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези сгради ще бъдат вложени 1 128 694 945 лева.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt