"Грижа в дома в община Габрово": Успешно завършване на проекта за социално-здравни услуги

На финално събитие в Габрово бяха представени резултатите от успешната реализация на проекта "Грижа в дома в община Габрово". Инициативата предоставя социално-здравни услуги на лица с увреждания, самотно живеещи възрастни и тези, които не могат да се самообслужват. Проектът представлява важна възможност за осигуряване на подкрепа, удовлетворяване на индивидуални потребности, предоставяне на медико-социално обслужване и предоставяне на психологическа помощ и консултации с лекари в домовете на хората.

Таня Христова, кметът на Габрово, подчерта важността на проекта, като сподели, че той предоставя възможност за достигане до хората в техния дом, като съчетава различни видове грижи, за да се гарантира, че те се чувстват подкрепени и значими. Тя изрази благодарност към участниците в проекта и подчерта важността на разширяването на партньорството с областната болница в общината.

Кметът изрази надежда, че проектът ще бъде устойчив и че ще се превърне в делегирана от държавата дейност, осигурявайки качествена, модерна и достойна социална грижа.

Ивелина Иванова, ръководител на проекта, подчерта важността на постигнатите резултати и допълни, че през последната година над 1400 възрастни хора и хора с увреждания получиха социална и здравна подкрепа в домашна среда, като бяха осъществени над 400 медицински консултации.

Събитието беше уважено от директора на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - д-р Минко Михов, председателят на Общински съвет Габрово - инж. Климент Кунев, представители на социални услуги, кметове на малки населени места, екипът на Областен информационен център - Габрово и граждани.

Реализацията на проекта включва сключването на договори с 66 лица, предоставящи социално-здравни грижи в домовете на потребителите. Тези лица включват санитари, медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевти и психолози. Услугите включват закупуване на хранителни продукти, заплащане на битови сметки, закупуване на лекарства и други.

Дейностите по проекта се осъществяват в рамките на Програма "Развитие на човешките ресурси" за периода 2021–2027 г., като са съфинансирани от Европейския социален фонд.