ОБЩИНА СМОЛЯН ОСИГУРЯВА ГРИЖА В ДОМА НА 330 ДУШИ

От началото на 2024-та г., по проект „Грижа в дома“, Община Смолян осигурява подкрепа в домашна среда на 330 потребители. Това стана възможно след проведен допълнителен подбор, оценка и включване на потребители и домашни помощници. Към 31 декември 2023-та г. ползвателите на услугите са били 250 души.

Финансирането от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 е в размер на 1 234 339 лв.

От потребителите здравно социални услуги ползват 258 души, а храни, лекарства, административни и здравни услуги се доставят на 72-ма нуждаещи се. Домашните помощници, предоставящи услугите, са 74 души.

Социалните услуги се извършват в 24 населени места на Община Смолян. Шест работници осъществяват доставка на храни, лекарства и административни услуги в Смолян и селата Момчиловци, Кутела, Смилян и Виево. 

По проекта работят медицински специалисти, рехабилитатор, психолог, социален работник, координатор диспечер, сътрудник социални дейности и шофьор.

Тези данни бяха представени пред медиите на пресконференция по проект „Грижа в дома в община Смолян“, който се финансира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027.

От интегрираните здравно-социални услуги по проекта могат да се възползват възрастни хора; лица с увреждания, с валидно експертно решение на ТЕЛК; с хронични заболявания; нуждаещи се от продължително наблюдение и здравни грижи; след оперативна интервенция и хоспитализация; самотноживеещи и нуждаещи се от краткосрочно наблюдение, здравни грижи и социални услуги в домашна среда.

За целевите групи се осигурява подкрепа чрез следните дейности:

- предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравни услуги по домовете и психологическа подкрепа;

- доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост;

- осигуряване на административни и битови услуги със средства на потребителя;

- предоставяне на информация относно превенция и профилактика за здравето и социално-значими заболявания.

Грижа в дома ще се предоставя до края на април 2024 г.. Възможно е удължаване на проекта с още 3 месеца.