В община Генерал Тошево стартира проект „Детска кухня“

До 30 ноември 2025 г. Община Генерал Тошево ще осигурява ваучери за детска кухня. Дейностите се изпълняват въз основа на партньорско споразумение между Община Генерал Тошево и Агенция за социално подпомагане за реализиране на проект BG05SFPR003-1.006 „Детска кухня“. Целта на проекта е осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, и предоставяне на специфична съпътстваща подкрепа за социално приобщаване и преодоляване на последиците от бедността.

Община Генерал Тошево ще осигурява по едно обедно хранене за до 20 деца дневно. Храната ще бъде приготвяна от детската млечна кухня, намираща се в Детска ясла „Радост“ гр. Генерал Тошево. Нуждаещите се лица могат да подават документи до Дирекция социално подпомагане по настоящ адрес.

Основната целева група за подпомагане с детска кухня включва деца, в т.ч. и деца с увреждания на семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и пълноценно хранене на децата си, в т. ч. и за деца с увреждания; самотни родители (осиновители) с ниски доходи; приемни семейства и семейства на роднини или близки, при които има настанени деца. В обхвата на подпомагането попадат и семейства, при които е установен риск от изоставяне на децата; майки, жертви на насилие; деца, настанени в приемни семейства; семейства, потребители на социални услуги.

Нуждаещите се лица ще бъдат идентифицирани от Дирекция за социално подпомагане в гр. Генерал Тошево, въз основа на данните за подпомаганите лица и семейства, данните от отделите “Закрила на детето“, от доставчици на социални услуги на местно ниво и от други източници. За всеки конкретен случай ще се извършва индивидуална преценка, като освен доходният тест ще се оценява  и нивото на материално лишение на семейството и необходимостта от този вид подкрепа.

Проектът BG05SFPR003-1.006 „Детска кухня" се реализира от Агенция за социално подпомагане, по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд +. Общият предвиден бюджет на процедурата е 7 153 272 лв. и се очаква да бъдат обхванати най-малко 5000 деца от целевите групи.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg