Област Габрово по пътя към устойчиво градско развите чрез интегрирани инвестиции

В рамките на втората работна среща със заинтересовани страни в сферата на устойчивото градско развитие, проведена на 16 януари 2024 г., Областен информационен център - Габрово активно участва в обсъждането на ключови въпроси, свързани с развитието на региона. Събитието се организира в контекста на проекта URBANCOOP на Община Габрово, който се финансира по Програма „Интеррег Европа“ 2021-2027 г.

На срещата взеха участие представители на Общините Севлиево, Дряново и Трявна, както и представители на Електроразпределение СЕВЕР АД, ВиК, Камара на строителите, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и технологичната компания Scientia - един от последните големи инвеститори в региона.

Срещата се фокусира върху бъдещето сътрудничество между Общините във връзка с интегрираните териториални инвестиции. Процесът вече е в напреднал етап, като две концепции, представени от Общините, са вече подложени на оценка за административно съответствие. Това са концепциите "Габрово - център на иновации, образование и предприемачество" и "Регионален туристически продукт ,,Антично наследство и съвремие" на общините Трявна, Дряново и Габрово".

Очаква се и оценката на концепцията "Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив", която включва и партньори от други райони на България.

В хода на срещата, Общините изразиха желание за редовни тематични срещи, с цел споделяне на опит и оперативни дейности в различни сектори. Електроразпределение и ВиК подчертаха важността на добрата комуникация с общините и изразиха готовността си за предоставяне на информация относно инвестиционните планове в началото на всяка година.

Председателят на Регионалната камара на инженерите в инвестиционното проектиране (РКИИП) инж. Румен Матев подчерта необходимостта от партньорство с община Габрово в областта на дигиталната трансформация. Той предложи въвеждането на електронна услуга "издаване на разрешение за строеж" като първа стъпка, възможна при наличното законодателство.

Пламен Петров, председател на Камарата на строителите - Габрово, коментира необходимостта от регламентиране на специализирано депо за строителни отпадъци и възможностите за тяхното разделно събиране.

В бъдеще, предстои създаването на Съвет за устойчиво градско развитие при кмета на Община Габрово. Този съвет ще играе ключова роля в подпомагането и обсъждането на концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) и отделни проекти за градско развитие. Съветът ще следи и оценява изпълнението на ИТИ и проектите, като същевременно ще анализира проблемите и критичните фактори за планиране и развитие на територията на Община Габрово.