ОИЦ - Габрово с участие във фокус група по проект HuMUS за подобряване здравето на почвите

На 19 януари 2024 г. в Габрово, представители от различни институции, ангажирани с опазването на околната среда, се събраха във фокус група, организирана в рамките на проекта "Здрави общински почви" (HuMUS). Инициативата има за цел да обедини данни и най-добри практики за подобряване на здравето на почвите в земеделски, горски и урбанизирани райони. Участниците разгледаха също и действащите нормативни изисквания, както и възможностите, предоставени от политиките на общинско, регионално и национално ниво.

Сред участниците бяха представители от различни институции като РИОСВ Велико Търново, РСО "Централна Стара планина", Областна администрация–Габрово, „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП, ОИЦ – Габрово, Областна дирекция „Земеделие“ – Ловеч и Общинските служби на Габрово и Тетевен.

Сред идентифицираните добри практики бяха включени различни методи за предотвратяване на ерозията, като разполагане на плетове, използване на специални съдове с пясък в горски терени и използване на био масла и горива. Особено внимание беше отделено на използването на компост за наторяване, като алтернатива на оборския тор, за да се избегне повишаване на киселиността на почвата.

Мая Радева, директор на РИОСВ–Велико Търново, подчерта важността на информационни кампании и насърчаването на домашното компостиране, като средство за директно въздействие срещу обедняването на почвите. Тя подчерта, че популяризирането на добри практики играе ключова роля за устойчивото съхранение на природните ценности, с акцент върху почвата.

Дискусира се възможността за използване на алтернативни решения от големите земеделски стопани, като есенното засаждане на растения с голяма коренова система. Това може да бъде ефективен начин за поддържане на почвения плодородие и ограничаване на използването на изкуствени торове.

На събитието бяха представени и целите на Мисията за почвата на ЕС, както и възможностите за финансиране на проекти по Поканата на проект HuMUS. Мариела Петрова, изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“, обяви, че програмата ще подкрепи 20 пилотни инициативи с общ бюджет от 600 000 евро. Поканата за предложения изтича на 29 февруари 2024 г. в 17:00 CET. Повече информация може да се намери на https://humus-project.eu/open-call/.

На финала на събитието участниците се обединиха в становището, че гражданите, бизнесът и институциите трябва да бъдат по-грижовни стопани на земята и да търсят ефективни начини за опазване на околната среда. Този процес може да бъде подпомогнат дори от по-малки действия, като домашно компостиране, разделно събиране на отпадъци, поддържане на домашна зеленчукова градина, събиране на дъждовна вода и пестене на енергия и ресурси.

Проект HuMUS („Здрави общински почви“) е част от мисията за почвите на програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа”, а РСО „Централна Стара планина” е единственият български участник в консорциума, ангажиран с неговото изпълнение. Мисия за почвите има за цел да доведе до преход към здрави почви чрез тяхното устойчиво управление, а основната цел на HuMUS е да улесни нейното разгръщане на местно и регионално ниво