Болницата в Горна Оряховица разполага с нова апаратура, закупена с европейски средства

Общинската Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в гр. Горна Оряховица вече използва ново съвременно оборудване в работата си. Апаратурата е закупена с европейски средства по проект „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., с бенефициент Министерство на здравеопазването (МЗ).

Новата медицинска апаратура е на стойност 362 470 лв. и включва преносимо рентгеново устройство, монитор, електрокардиограф и ехограф от най-висок клас, както и система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване. Апаратите са доставени от МЗ в общинската болница в края на миналата година и са предоставени за ползване за нуждите на интензивното отделение, при диагностика и лечение на пациентите.

Медицинските екипи вече могат да разчитат на съвременния ехограф, марка „Canon“, който струва 111 226 лв. Апаратът е с голям потенциал и възможности за три вида диагностика - в областта на кардиологичните заболявания, на заболяванията на коремни органи (гастроентерология) и за диагностика на кръвоносни съдове. Ехографът е с много висока резолюция на 3D и 4D изображенията и осигурява точна ехографска диагностика на най-съвременно ниво.

В интензивния сектор се ползва активно и електрокардиографа, произведен от „General Elektric“, който регистрира електрическата активност на сърцето в момента на изследването. Той пък замени досегашния остарял електрокардиограф в стационара.

С новата болнична апаратура, закупена по ОПРР 2014-2020 г. значително се подобрява качеството на предоставяните на пациентите медицинските услуги в горнооряховската МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt