МТСП подпомага социални предприятия по проект по НПВУ

На 23.01.2024 г. в офиса на ОИЦ – София се проведе среща между експертите на Центъра и д-р Теменужка Златанова, главен сътрудник по управление на европейски проекти и програми в Министерството на труда и социалната политика.

Г-жа Златанова, която е част от екипа на Проект „Развитие на социалната икономика“, фокус-точка гр. Благоевград разказа за целите на проекта и предвидените дейности за тяхното изпълнение. Обсъдени бяха и възможности за сътрудничество и общи инициативи между ОИЦ – София и фокус-точка Благоевград към МТСП.

Проектът цели решаването на значими социални проблеми по устойчив начин, а ето и част от насърчителните мерки, с които могат да бъдат подпомогнати социалните предприятия:

  • МТСП предоставя за безвъзмездно ползване отличителна сертификат на марка „Продукт на социално предприятие“ за обозначаване на стоки или услуги, предоставяни от социалните предприятия.
  • Помощ при търсенето на специализирано финансиране за дейността им.
  • Включване в национални обучителни програми за развитие на управленския им капацитет.
  • Достъп до насърчителни мерки от местното самоуправление за подкрепа на социалното предприемачество.
  • Финансово подпомагане за обучение за повишаване на професионалната квалификация.
  • Достъп до електронна платформа, в която ще се представя дейността на социалните предприятия

Насърчителни мерки за социални предприятия КЛАС А+:

  • възмездно учредяване в тяхна полза за развитието на социалните им цели на право на строеж върху имоти – частна общинска собственост без търг или конкурс след решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, не по-малко от шест месеца след постъпването на заявлението на социалното предприятие, по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2 от Закона за общинската собственост;
  • възмездно учредяване в тяхна полза за постигането на социалните им цели на право на ползване върху имоти и вещи – частна общинска собственост без търг или конкурс след решение на общинския съвет, прието не по-малко от шест месеца след постъпването на заявлението на социалното предприятие, по ред, определен в наредбата по чл. 8, ал. 2 от Закона за общинската собственост;
  • финансово подпомагане за обучение за повишаване на професионална квалификация на лицата от уязвимите групи, наети от социални предприятия клас А+.

Изпълнението на проекта отговаря на предложението на ЕК за създаване на Европейски дигитално иновационни хъбове – в подкрепа на дигитализацията на предприятията. Акцент на оказваната подкрепа ще бъде трансформацията на субектите на социалната и солидарна икономика в контекста на двойния (зелен и цифров) преход. Проектът предвижда обследване на поне 200 социални предприятия за възможност за дигитализиране на работните им процеси и подпомагане на осъществяването на изведените препоръки в поне 100 от тях, както и провеждане на обучения за работниците в тях във връзка с въведените цифрови решения.

Екипът на Проект П41 „Развитие на социалната икономика“, фокус-точка гр. Благоевград следи и осведомява навременно субектите на социалната и солидарна икономика за предстоящи откривания за кандидатстване по програми за финансиране по ОПРЧР. Програма „Развитие на човешките ресурси е насочена към насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво и предоставяне на възможности за развитие на социалните предприятия.  Нейното откриване предстои в най-скоро време.