Функциите на Звената за обслужване на едно гише при изпълнение на проекти за енергийна ефективност и условията на втория етап на програмата за саниране представи ОИЦ - Кюстендил

Безплатна информация и консултации за реализиране на проекти за енергийна ефективност са сред услугите на „Звената за обслужване едно гише“, от които могат да се възползват всички заинтересовани лица. За това информира Любомира Велинова, управител на ОИЦ – Кюстендил, по време на среща с представители на сдружения на етажна собственост от община Кюстендил. Срещата беше инициирана от Община Кюстендил с цел обсъждане на резултатите от първия етап на програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради и представяне на варианти за подкрепа на гражданите, кандидатстващи по втория етап.

За изпълнение на функциите на „Звена за обслужване на едно гише“, с решение на правителството от септември 2023 г., са определени Областните информационни центрове на територията на 28-те областни града в страната. Основните функции на ОИЦ в тази връзка включват предоставяне на информация за кандидатстване по отворени и предстоящи процедури за финансирането на мерки за енергийна ефективност, възможности за осигуряване на изискуемо собствено финансиране, възможности и изисквания на организации предоставящи финансови инструменти за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в сградния фонд, предоставяне на информация и техническа помощ относно реда за регистриране на сдружения на собствениците съгласно Закона за управление на етажната собственост, предоставяне на информация и съдействие за изготвяне на необходимата техническа документация.

На представителите на сдруженията за етажна собственост, които желаят да кандидатстват по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II“, управителят на ОИЦ – Кюстендил разясни условията за кандидатстване, като акцентира върху разликите с първия етап. Важно условие за кандидатстване е поемане на ангажимент от страна на съсобствениците за осигуряване на 20% от общия размер на средствата, за което те трябва да са взели решение на проведено от тях общо събрание. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят необходимото собствено финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти, разработени и предоставени от частни участници на пазара, например чрез ЕСКО договор с финансова или друга организация. Към настоящия момент в процес на обсъждане е предоставянето на безлихвени заеми на кандидатите по втория етап от програмата от Българска банка за развитие. Сдружения, които имат енергийно и техническо обследване, изготвени по първия етап на програмата, могат да кандидатстват с тях, стига да се отнасят за точно същата сграда/блок-секция/групата от блок-секции.

Срокът за кандидатстване по програмата е 29 февруари, като желаещите да кандидатстват сдружения е необходимо да подготвят и подадат необходимите документи в общинските администрации до 10 февруари.