Бившата гранична застава край село Йовково се превърна в туристически посетителски център

Приключиха ремонтно-строителните дейности по реконструкцията на бившата гранична застава в с. Йовково, община Генерал Тошево и превръщането и в културен посетителски център. Проектът „Промяна предназначението на съществуваща сграда-бивша гранична застава, в посетителски център, чрез реконструкция, преустройство и оборудване/обзавеждане. Ремонт и обновяване на терена ПИ 34045.54.222, в село Йовково, община Генерал Тошево“ е на стойност 468 915 лв. От Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“ са осигурени 377 044 лв., а останалите 91 870 лв. са собствено участие на Община Генерал Тошево. 

В проекта за реконструкция на бившата гранична застава са заложени голям набор от строително-ремонтни дейности, които вече са окончателно завършени. Положена е топлоизолацията по фасадата и тавана на сградата, извършен е ремонт на покрива и подовите настилки, поставени са окачени тавани във вътрешните помещения, където има и нова облицовка на стените. Монтирани са нови врати и е поставена PVC дограма. Подменена е ел. и ВиК инсталацията в сградата. Изградена е нова ограда, а прилежащото пространство е облагородено, като са поставени пейки и беседки. Закупено е обзавеждане за посетителския център и са изградени музейните сбирки вътре в него.

Изграждането на посетителския център ще стимулира и подобри екологичната и социално-икономическата устойчивост на общината чрез развитие на инфраструктурата и основни местни услуги в района и ще допринесе за опазване и популяризиране на културното и историческо наследство на територията на нашата община.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg