Във Велико Търново се проведе конференция по европроект на БТА

Екипът на Областен информационен център – Велико Търново оказа съдействие при подготовката и участва в провеждането на местна конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, с бенефициент Българската телеграфна агенция (БТА). Проектът се реализира с финансиране от Европейската комисия, а събитието се проведе в Регионалния пресклуб на БТА във Велико Търново. Акцент на форума бяха успешни европроекти по трансграничното сътрудничество, образованието и културата във Великотърновска област. В проявата се включиха представители на местната власт, академичната общност и културни институции.

Конференцията беше открита от заместник-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, който акцентира върху несъмнените ползи от европейските програми, като подчерта, че е необходимо да се положат и усилия за тяхното надграждане. Той съобщи, че като част от Северния централен район за планиране Великотърновски регион има устойчиви резултати за програмния период 2014-2020 г. през който сключени около 1500 договора за над 350 млн. лева. По този показател област Велико Търново е на второ място след Русе, допълни Валентин Михайлов. Според него с новите проекти, вкл. и инфраструктурни такива, трябва да се търси постигане на основна стратегическа цел за областта - транспортната свързаност.

Мариела Цонева - директор на Дирекция „Проекти и програми“ в Община Велико Търново информира, че най-много проекти в региона са финансирани по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ - 810, които са на обща стойност близо 106 млн. лева. Тя уточни, че за новия програмен период в областта вече са сключени 28 договора на стойност 12,8 млн. лв.

Проф. Николай Кънев, зам.-ректор по научноизследователската дейност на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ съобщи, че във връзка с европейските възможности за финансиране ВТУ е един от основните инициатори за създаване на Балкански университетски център, чиято регистрация е въпрос на седмици. Доц. Венета Христова - преподавател във ВТУ, представи партньорски проект, свързан с развитието на нов иновативен инструмент, „чатбот“ и дигитална библиотека в областта на предприемачеството.

Доц. Ваня Димитрова - директор на „Институт за научноизследователска и иновационна дейност“ (ИНИИД) към Националния военен университет „Васил Левски“ заяви, че университетът работи по европейски проекти още от 2012 г. и разказа за партньорски проект, свързан с квантова комуникация и създаване на Център за компетентност, финансиран по ОПНОИР 2014-2020 г. По проекта са създадени три лаборатории - за подпомагане и управление на риска в сферата на сигурността, за борба с бедствия и аварии и симулационен комплекс за управление на риска в сферата на сигурността.  

Доц. Калина Иванова, директор на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ във Велико Търново разказа за проекти, чрез които е извършена дигитализацията на библиотечните фондове и са изработени методологии, подпомагащи цифровата им конверсия. Друг проект на библиотеката е свързан с обучението на специалисти за обслужване на незрящи хора.

Проектът на БТА „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ има за цел по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез кохезионната политика, насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt