СЛИВЕНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЩЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ПРОЕКТИ ЗА АКТИВНО ПРИОБЩАВАНЕ НА ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ

Три проекта на сливенски организации са одобрени за финансиране по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Техническа и финансова оценка са преминали 89 проектни предложения с обща стойност на безвъзмездната финансова помощ от 22 044 633,94 лв., става ясно от публикация в официалния сайт на Програмата. Проектите, които ще се изпълняват на територията на по-слабо развитите региони са 67 с общ размер на финансиране 19 688 838,27 лв.

Повече от 5 000 участници в неравностойно положение ще получават подкрепа за включване в пазара на труда по мярката „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“, а за над 500 ще бъде осигурена заетост.

С изпълнението на проектите по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ се цели оказване на съдействие на лицата от целевата група и членове на техните семейства във връзка с достъпа им до заетост и тяхната реализация на пазара на труда. Целта е чрез ранно идентифициране на индивидуалните нужди и изготвяне на индивидуални профили на лицата, да се определят най-подходящите услуги за определен период. Фокусът е върху достъпността и устойчивостта на работното място, формиране на съзнание за проблемите на хората в неравностойно положение и възможно най-ранното им включване в трудовия процес за преодоляване и превенция на зависимостта от социалната система.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Социален Фонд плюс (ЕСФ+).

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.