С европроект Община Павликени въвежда енергоспестяващо осветление

В качеството си на бенефициент Община Павликени изпълнява дейностите заложени в проекта „Рехабилитация и модернизация на системите за външно изкуствено осветление на гр. Павликени и гр. Бяла Черква, община Павликени“. Проектът се финансира от Европейския съюз и се реализира по Процедура BG-RRP-4.025 „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление - ПОКАНА 1“ от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Общата стойност на разработката възлиза на 914 456 лв., като основната цел е повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно осветление в двете населени места.

По проекта се предвижда подмяна на съществуващите улични и паркови осветителни тела с нови енергийно-ефективни LED лампи, монтаж на нови осветителни тела на съществуващи стълбове за осигуряване на необходимата равномерност на осветлението в населените места. В изпълнение на мерките, препоръчани в Доклада от обследването за енергийна ефективност и залегнали в работния инвестиционен проект, общо 1373 нови осветителни тела ще бъдат монтирани в гр. Павликени, а за гр. Бяла черква те са 454 броя.

Предвижда се и въвеждане на системи за управление на уличното осветление в двата града. Ще се извърши доставка и монтаж на необходимото оборудване, ремонт на улични стълбове където е необходимо, окабеляване на системата за управление. Проектното предложение включва и дейности по строителен и авторски надзор, въвеждане в експлоатация, както и изготвяне на доклад от сертифициран енергиен одитор, след приключване на СМР, за оценка на резултатите от изпълнените мерки за енергийна ефективност. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца и приключва на 18 февруари 2025 г.

С изпълнение на проекта за технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление в гр. Павликени и гр. Бяла Черква, ще се постигне повишаване на енергийната ефективност, положителен екологичен ефект и подобряване условията на живот на населението. Освен това новото по-икономично осветление ще позволи спестените от бюджета средства да се инвестират в други инфраструктурни проекти. С подмяната на уличното осветление ще бъде подобрен и комфортът в тъмните часове на денонощието, ще се намалят и предпоставките за пътнотранспортните произшествия и намаляване на битовата престъпност.

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt