Експерти от Областен информационен център – Бургас взеха участие в информационен ден по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция

В Експозиционен център „Флора Бургас“ се проведе информационен ден за потенциални бенефициенти по Трета отворена покана по Програмата за трансгранично сътрудничество (ИНТЕРРЕГ VI-A) България – Турция 2021-2027 по Приоритет 1 „Щадящ околната среда трансграничен регион“. Организатори на форума са управляващият и националният орган на Програмата.

В рамките на събитието бяха дефинирани изискванията, правилата за кандидатстване и допустимост на дейностите, разходите, както и практически насоки за успешно разработване на проектните идеи. Кандидатите получиха и допълнителни насоки относно попълване на необходимите документи за кандидатстване по Програмата.

На проявата присъстваха представители на български малки и средни предприятия от Бургас, Ямбол и Хасково, ангажирани в сферата на производството и услугите, както и потенциални партньори от турска страна.

Информационната кампания бе инициирана в рамките на отворената на 13 ноември 2023 г. покана за набиране на проектни предложения по Приоритет 1 „Щадящ околната среда трансграничен регион“ на Програмата за трансгранично сътрудничество България -Турция. Поканата е насочена към микро, малки и средни предприятия от трансграничния регион, които желаят да подобрят енергийната си ефективност и да преминат към кръгови производствени процеси. От Управляващия орган подчертаха, че при разписването на проектни дейности трябва да залегнат цели свързани с укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион чрез предоставяне на подкрепа за повишаване конкурентоспособността на местната икономика, дигитална и зелена трансформация, намаляване на замърсяването и негативните ефекти от изменението на климата.

 

 

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com;  адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център – Бургас.